[text]
Täna on
b_1600_800_4095_00_images_Kuvavoistlus_Plakat21.jpg

Algas järjekordne Hiite kuvavõistlus, kuhu oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pyhapaikadest. Võistluse eesmärk on väärtustada esivanemate väepaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende seisund ning suunata inimesi pyhasid paiku kylastama ja hoidma, teatas Hiite Maja.

14. korda toimuva rahvusvahelise võistluse teema on põlised looduslikud (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaigad: hiied, pyhad mäed, puud, kivid, veekogud jm looduspaigad. Sellistes kohtades käisid juba meie esivanemad palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas jm kombetalitusi täitmas.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot, Soome pyhapaiga auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks jagatakse eriauhindu teemadel: hiis, pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, saared jm.

Oodatud on nii Eestis kui ka mujal maailmas jäädvustatud ylesvõtted. Võistlusele võib saata ka liikuvaid kuvasid ehk kuni pooleteise minuti pikkuseid videoid. Fotosid ja videoid saab võistluse lehekyljel yles laadida kuni 15.10.2021.

Võistlus toimub ja selle veebilehed on avatud eesti, vene ja soome keeles. Hiite kuvavõistluse korraldaja on Hiite Maja sihtasutus. Kaaskorraldajaks Soomes on Taivaannaula RY.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Looduslikke pyhapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning nendega seotud traditsioonid moodustavad olulise osa soome-ugri rahvaste pärandist.

Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat pyha kivi, puud ja veekogu ning sadu ristipuid. Enamik meie pyhapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise ja majandustegevuse, eriti aga ohjeldamatu metsaraie tõttu. Eesti suurimad ja tuntuimad pyhapaigad on Võhandu Pyhajõgi, Otepää Pyhajärv, Urvaste Tamme-Lauri tamm, Saula Siniallikad, Panga pank, Kaali Pyhajärv, Lehmja hiietammik, Jägala juga jt.

Vaata lisaks:

Võistluse lehekylg: https://www.hiis.ee/kuva/2021

Võistluse plakat: https://www.hiis.ee/kuva/kuvavoistlused/2021/kuvav-istluse-plakat-6791

Eesti looduslike pyhapaikade kaart: https://kaart.hiiepaik.ee/

2008-2020. a toimunud kuvavõistlused: https://www.hiis.ee/kuva/kuvavoistlused