[text]
Täna on

Hiite kuvavõistlus on mõeldud ajalooliste looduslike pyhapaikade väärtustamiseks ja jäädvustamiseks. Et hõlbustada pyhapaikade leidmist, juhatab see ylevaade kätte esimese teeotsa. Kõrvalveerust leiab iga maakonna kohta viis pyhapaika koos viidetega nende asukohtadele jm andmetele. Valikusse pyyti leida eelkõige selliseid pyhapaiku, mis on juba laiemalt tuntud või mis pole väga ohustatud.

Pyhapaiga otsija võib alati teed kysida kohalikelt inimestelt. Nõnda võib leida pyhapaiku, mille kohta kirjalikke andmeid pole. Lisatud pärimus muudab väärtuslikumaks ka tuntud pyhapaiga ylesvõtted.  Samas peab arvestama, et kaugeltki mitte iga kohalik elanik, sageli isegi põliselanik, ei tea enam pyhapaikasid ega nendega seotud pärimust.

Praegu on ajalooliste andmete põhjal teada ligikaudu 800 hiie- ja mitu tuhat muud looduslikku pyhapaika. Muinsus- ja looduskaitse all on neist vaid ligikaudu 15%.

Kui pyhapaik on kord leitud, tasub seal meeles pidada häid hiietavasid. Hoidke rahu ja puhtust ning vältige puude-põõsaste ja vähemate taimede vigastamist. Nõnda hoiate nii pyhapaika kui iseennast. Samas peaks meeles pidama sedagi, et Eesti seadused tagavad oma rahvale vaba ligipääsu yksnes kaitsealustele pyhapaikadele, seda päeva tõusust loojanguni. Muudel juhtudel tuleb lähtuda igameheõigusest.

Lisaks, kui märkate pyhapaigas toimuvat lagastamist või hävitustööd, samuti metalliotsijaga või ilma selleta ringi liikuvaid vargaid, teatage sellest kindlasti Muinsuskaitseametile See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. ja Maavalla kojale See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Enne teisi tasub kindlasti helistada aga politseisse. Pyhapaiga rikkujad ja pärandi hävitajad peavad saama karistuse!

Ootame teilt ka teavet maaomanikest, kylaseltsidest, asutustest või omavalitsustest, kes on osanud põlist pyhapaika esivanemate vaimus hoida. Kes, kus ja mida eeskujuväärivat on teinud? Anname sellest teistelegi teada.

Hiiesaar Tori kihelkonna Muraka kylas
Hiiesaar Tori kihelkonna Muraka kylas