[text]
Täna on

be6eecbc6a459e4d65d53d1771012f41_w320.jpg

Rahvusvahelise hiite kuvavõistluse 1000 euro suuruse peaauhinna võitis  Aleksei Nasõrovi  foto Marimaal toimunud ühispalvusest, teatas Hiite Maja sihtasutus. Lummaval  ja ajatuna tunduval must-valgel kuval on näha hiiemetsas põlvitavaid ja seisvaid inimesi. Võidupilt jäädvustati  soome-ugri tänavuses kultuuripealinnas Marimaal Mokri rajooni Untšo (vn k Šorunža) küla Mer Oto hiies sügispalvuse ajal. Autor Aleksei Nasõrov töötab Venemaa uudisteportaali RIA fotokorrespondendina. Võidupilti kommenteerides sõnas ta, et looduslikke pühapaiku pildistades on vaja vaadata neid südame ja hingega.

Kuvavõistluse hõimurahvaste auhinna (300 eurot) võitis 9 aastane Juliana Salieva, kes osales tänavu sügisel koos emaga Baškorstani Kombojali (vene k. Jambaevo) külas elavate maride ühispalvusel Mer Küsoto hiies. Pildil on jäädvustatud vahetu hetk peale ühispalvust, kus mõned inimesed ootavad järjekorras, et kõnetada pühapuud isiklike palvetega.  Võidupildi autor Juliana Salieva õpib  Baškorstani Bolšesuhojazovo kooli 4. klassis.

Kuni 16-aastaste laste ja noorte auhinna (200 eurot) pälvis Valjala Põhikooli  5. klassi õpilane Sofia-Margaret Vaiksaar, kelle võidupildil on jäädvustatud Valjala Rambamäe püha kivi. Kuvale lisab väärtust see, et jäädvustatud paik ei ole kaitse all ning selle külastamine ja pildistamine hoiab kivi unustusehõlma vajumast.

Kuvavõistluse eriauhinnad määrati teemades „Hiis“,  „Looduskaitse pühapaigas“, „Virumaa pühapaik“, „Hiie valu“, „Tervis“ jt. Kokku anti  välja 18 auhinda, millest 12 said Eesti ja 6 välismaal elavad autorid. Kõigi võidupiltidega saab tutvuda siin:
https://www.maavald.ee/hiis/yld/dokumendid/5135

Võistluse hindamiskogusse kuulusid loodusfotograaf Arne Ader, kunstnik Epp Margna, ajakirjanik Helen Arusoo ning fennougrist Patrick Juho-Ville O'Rourke. Võistluse eesmärk on põliste looduslike pühapaikade kui inimkonna vanimate looduskaitsealade jäädvustamine ja väärtustamine.

Rahvusvaheline Hiite kuvavõistlus toimus tänavu 12. korda. Võistlusest  võttis osa üle 200 autori vanuses 9-67 aastat. Saabus 777 fotot, millest 550 osutusid sisuliselt sobivaks. Fotod on jäädvustatud 20 riigis ja enam kui 40 rahva pühapaikades. Esindatud on ka 12 soome-ugri rahva pühapaigad.  Võistlusele saadetud kuvadest 321 on tehtud Eestis ja neil on jäädvustatud pühapaiku kõigist 15 maakonnast.

Võistluse paremikku tutvustatakse ja võitjaid autasustatakse Hiie väe tunnustamise sündmusel, mis toimub 30.11.19 kl 13-16 Tartus Kreutzwaldi 1a Eesti Maaülikooli aulas. Samas tunnustatakse hiiesõbralikke tegusid ja kuulutatakse välja aasta Hiie sõber. Kõik huvilised on teretulnud, sissepääs tasuta.

Hiite kuvavõistluse korraldaja on Hiite Maja sihtasutus. Toetajad ja abilised:  Eesti Kultuurkapital, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võru Instituut, Kehrwieder, Roheliste Rattaretked, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Looduse Aasta Foto, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Tihuse hobuturismi talu, Mooska talu, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Tagavälja talu, Viru Folk, Siniallika Trahter, Eesti Paberi- ja Trükimuuseum, meestelaulu selts LüüTürr, Eesti torupillimängijad, Maavalla Koda, vabatahtlike koostööring Hiiepaik ning MTÜ Põline Pere.

Võistluse lehekülg asub siin:
https://www.maavald.ee/kuvavoistlus-2019