[text]
Täna on

Näitus on väike teejuht oma sygavamate juurte juurde. Välja pandud ylesvõtted ning neile lisatud selgitused tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhade paikade hoidmisega seotud muresid.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on maarahva vaimse ja ainelise elma (kultuuri) hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus, juured, aga ka loodust austav ja hoidev elulaad. Pyhapaigad on meie vanimad kaitsealad, tänu millele on jõudnud kaasaega tuntav osa Eesti maastikulisest mitmekesisusest ja elurikkusest. Pyhapaikade ja nendega seotud pärandi tundmine aitab meil jääda loodust austavaks põlisrahvaks.

Ylesvõtted on teinud Auli Kytt, Tiit Kaasik, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik. Näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Näitus on varem väljas olnud Tallinna Linnahallis, Tallinnas Rock Cafes, Rocca al Mare koolis, Kuressaare Kultuurikeskuses, TallinnaHeleni koolisVõru muusikakoolisLõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskusesLüganuse KeskkoolisTallinna Ülikoolis,PalmsesTõrvasPurkusKundasTartumaa Muuseumis Elvas,Harjumaal Kurtna koolisPõlva raamatukogusViljandis Pärimusmuusika Aidas, Soomes Etelä-Pohjanmaan opistos, Karilatsis Põlvamaa TalurahvamuuseumisMeremäe VallavalitsusesIisaku rahvamajasKääpal Kalevipoja muuseumisViru-Nigula Muuseumis,Tartu Keskkonnahariduse keskuses.

Alates 14.10.2014 on näitus avatud Elva Linnaraamatukogus Tartu mnt 3.

Näitusele saab välja panna kuni 50 ylesvõtet suuruses A4 - A2. Pildid on vormistatud kergetele kapa plaatidele, mis riputatakse seinale.

Näituse koostamist ja väljapanemist on seni toetanud: Eesti Kultuurkapital, Tartu Ülikool, Siseministeerium, Kultuuriministeerium ja SA Hiite Maja.

Huvilised saavad näituse tellida. Oma soovist tuleb kirjutada Elo Liivale: elo.liiv [at] maavald.ee