[text]
Täna on

Palukyla Hiiemäe Hoiu Seltsingu pressiteade

6. oktoober 2003

Hiiekohta pole vaja suusatõstukeid


Täna, 06. oktoobril, saatsid 27 Kehtna valla Palukyla Hiiemäe ymbruse elanikku vallavalitsusele kirja, milles palusid peatada suusakeskuse rajamise Palukyla Hiiemäele. Samuti taotletakse vallalt pyhakoha muinsuskaitse alla võtmise algatamist. Avaldust põhjendatakse sellega, et Hiiemägi on erakordse kultuurilise ja loodusliku väärtusega sakraalobjekt.

Kehtna vallavalitsus alustas looduskaitsealusele Hiiemäele suusakeskuse rajamist juba paari aasta eest, kuid projekt jäi toppama. Täna vedelevad Hiiemäel suusatõstuki riismed ning mullatöödest annavad tunnistust buldooseriga mäele lykatud teed ja hunnikusse lykatud kivid.

Käesoleval suvel käivitati projekt taas. Mäele kavatsetakse pystitada kaks suusatõstukit ning slaalomiradadel siluda mäe küljed. Hiiemäel on juba tehtud nii lage- kui harvendusraiet ning paljudelt elusatelt puudelt on lõigatud alumised oksad. Raielangid ja teerajad on avanud maastiku erosioonile.

Mäe taimekooslused on drastiliselt muutumas, samas hukkuvad vanad lagedale jäänud kuklasepesad. Kuna mägi kuulub looduskaitse alla, on kooskõlastused nii varasemateks, kui käimasolevateks töödeks saadud segastel asjaoludel.

Kohalikud elanikud saatsid juba kaks aastat tagasi Kehtna vallavalitsusele kirja, milles palusid Hiiemäe rahule jätta. Et ühist pühapaika ja kodukohta seekord paremini kaitsta, asutati 03. oktoobril Palukyla Hiiemäe Hoiu Seltsing.

Palukyla Hiiemägi on Loode-Eesti kõrgeim tipp, kõrgus merepinnast 106 m, suhteline kõrgus ~20 m. Geoloogiliselt on tegemist hilisjääaegse moreenist servamoodustisega, mille kaitseks võeti mägi juba nõukogude ajal kaitse alla. Hiiemäel kohtuvad Kasari, Keila ja Pärnu jõgikonna piirid ning Riia lahe, Soome lahe ja Väinamere vesikonnad.

Palukyla Hiiemägi on traditsiooniline sakraalobjekt, millest annab tunnistust rohke rahvaluulematerjal arhiivides ning samuti veel käibel olev rahvapärimus. Hiiemägi on ohvri- ja palvekoht, kus asuvad ohvrikivi, Tõnni auk ja jaanitulekoht. Septembris korraldatud Maavalla Koja Palukyla Hiiemäe erakorralisel ylevaatusel avastas arheoloog seal haruldased kiviaiad, mida seostatakse sakraalobjektiga. Hiiemäel ja selle ymbruses avastati ka tõenäolised kivikalmed.

Lembi Sepp (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.)
Arvi Sepp
Paluküla Hiiemäe Hoiu Seltsing
Tel 056606912; 04876709

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.