[text]
Täna on

Paluküla Hiiemäe Hoiu Seltsingu pressiteade

21. oktoober 2003

Pühapaiga kaitsjad ja puhkekeskuse rajajad ei leidnud kompromissi

Eile, esmaspäeval, 20. oktoobril, toimus Rapla maakonnas Kõnnumaa maastikukaitsealal Paluküla Hiiemäel plaanitava Paluküla puhke- ja spordikeskuse detailplaneeringu lähteseisukohti ja eskiislahendusi tutvustav avalik arutelu.

Suurejoonelist projekti tutvustasid Kehtna vallavanem Kalle Toomet, projektijuht Rein Tamme ja arhitekt Rein Kurisoo. Selgitusi jagasid Raplamaa keskkonnateenistuse juhataja Hetti Kask ja Eesti Vabariigi Muinsuskaitseameti järelevalveosakkonna peainspektor arheoloogia alal Ants Kraut. Kuulama ja küsima oli kohale tulnud paarkümmend inimest.

Projektijuht Rein Tamme tutvustas puhke-ja spordikeskuse raames hiiemäele paigaldatavat kahte tõstukit ja kunstlume lumekahuri pumbamaja ning lähedusse rajatavat teenindusmaja, sauna, palliväljakuid, parklat ja telkimisväljakut. Toomet põhjendas suusatõstukite paigaldamise möödapääsmatust majanduslike tagamaade ning noortepärasuse ja paiga atraktiivsemaks muutmisega.

Arhitekt Rein Kurisoo tõdes, et ilma mullatöödeta praegu plaanitavat tüüpi tõstukit paigaldada ei saa. Tõstuki trosside alune maapind tuleb siluda nelja meetri laiuse riba ulatuses piki mäekülge.

Raplamaa keskkonnateenistuse juhataja Kask, kelle heakskiidul on senised raie- ja mullatööd hiiemäel toimunud, möönis, et tegemist on kaitsealaga. Esitatud projekti vastu Kask siiski sõna ei võtnud.

Muinsuskaitseinspektor Ants Kraut teatas, et praegu on menetlemisel ametlik avaldus hiiemäe kaitse alla võtmiseks. Mäe kaitse alla võtmist olevat arutatud varemgi. 1920. aastatel takistasid seda mäel asuvad põllud ning 1960. aastatel polnud arheoloogide valduses piisavalt andmeid. Nüüd on aga hiiemäest ja sellega seotud pärimusest olemas piisav ülevaade.

Koosolekule saatis kirja Aat Sarv Eesti Ökoturismi ühendusest. Sarv rõhutas oma kirjas: "Võib ju tõsta esile majanduslikke põhjendusi kuidas üks tross hakkab külaelu rahaliselt ülesmäge vedama, kuid millised seoseid seesama tross samal ajal läbi lõikab, on ka oluline."

Koosolekul avaldati arvamust, et hiiekoht on ohus. Kaitsealusele mäele ja selle ümbrusse loodav tehiskeskkond peletab eemale ökoturistid jt rahust ja puutumatust loodusest hoolivad inimesed. Viidati võimalusele rajada keskus mõnele teisele lähikonnas asuvale mäele mille kohta pole hiiepärimust. Inimesed olid mures kaevude veevaesuse pärast. Kunstlume tootmiseks ammutatav vesi võib kaevud sootuks kuivaks jätta.

Kohaletulnute seas oli neidki, kes loodavad leida rajatavas keskuses tööd ning saada oma majapidamisse 160 voldise pinge asemel edaspidi korraliku elektrivoolu.

Täiendavat teavet ja fotosid Paluküla Hiiemäest:

http://maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=45

http://maavald.ee/uudised.html?rubriik=&id=235&op=lugu

Lugupidamisega

Lembi Sepp
Paluküla Hiiemäe Hoiu Seltsing
tel. 056 606 912
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.