[text]
Täna on
Eesti Vabariigi President
Härra Arnold Rüütel
Weizenbergi 39
15050 Tallinn
faks 631 6250

Koopiad teadmiseks:

Riigikogu õiguskomisjon, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Siseministeeriumi usuasjade osakond, faks 612 5077

20. II 2002

Allakirjutanud Usuliste Ühenduste Ümarlaua liikmesorganisatsioonid paluvad Teid mitte välja kuulutada 11. veebruaril Riigikogus vastu võetud Kirikute ja koguduste seadust, mille § 7 on diskrimineeriv mittekristlike usundite suhtes ning seega Põhiseaduse vastane.

Seaduse § 7 sätestab usuliste ühenduste kohustuslikud nimetäiendid - ”kirik”, ”kogudus”, ”koguduste liit” ja ”klooster” - ning välistab omanimede kasutamise võimaluse. Need terminid sobivad vaid teatavatele usulistele ühendustele, kuna mõningatele on nad täiesti vastuvõetamatud, kuivõrd nii “kirik” kui “kogudus” kuuluvad eesti keeles kristliku terminoloogia süsteemi.

Usuliste ühenduste ametlike nimede kohustusliku täiendi piiritlemine seaduseelnõu sõnastuses rikub kodanike usuvabadust. Maausuliste ja taarauauliste legaalne tegevus oleks sellega otseselt takistatud, teised allakirjutanutest aga saavad jätkata oma tegevust aga üksnes seetõttu, et neil puuduvad eestikeelsed traditsioonilised nimetused ja nad käsitavad ametlikke nimetusi pelga tõlkena teise kultuurisüsteemi.

Niisugune olukord on käsitatav otsese usulise diskrimineerimisena ning lisaks Eesti Põhiseadusele vastuolus ka rahvusvaheliselt tunnustatud inimõiguste normidega.

 

 

 

Eesti Islami Kogudus

 

Tallinna Bahai Kogudus

 

Tiibeti Budismi Nyingma Eesti Kogudus