Ajakirjas Food Policy avaldatud raporti kohaselt tuleks tarbida toitu, mida kasvatatakse elukoha vahetus läheduses, teatab BBC-i.
Raporti autorite hinnangul saavad inimesed aidata keskkonda sel moel, et nad ostavad toitu, mis pärineb 20 km raadiusest.
Kui inimesed tarbiksid 20 km raadiuses kasvatatud toitu, siis langeksid raporti kohaselt keskkonnaalased kulutused Suurbritannias igal aastal 2,1 miljardi naela võrra. ( 2,3 miljardilt naelalt 230 miljonini). Samuti saaksid tarbijad vähendada keskkonnaalaseid kulusid enam kui 100 miljoni naela võrra, kui nad jalutaksid või sõidaksid poodi bussiga, selle asemel, et poesõit autoga ette võtta.
Seega on teadlaste sõnum tarbijaile järgmine: ei piisa ainult sellest, kui osta kodumaist toitu, veelgi parem on, kui see pärineb sinu ümberkaudsest piirkonnast.
«Söömine on meie igapäevane poliitiline tegevus, kuna see mõjutab farme, maastikku, toiduainetööstust,» sõnas raporti kaasautor professor Jules Pretty. «Toidu «miilid» on palju olulisemad, kui me esialgu arvasime, mistõttu on vaja palju teha, et edendada kohalikku tootmist ja tarbimist.»
Professor Pretty ja ta kolleeg Tim Lang hindasid üksikasjalikult toidu tootmisprotsessi iga staadiumi maksumust. «Toidu hind peidab endas väliseid kulusid - nagu transpordiga tekitatud kahju keskkonnale, kliimale ja infrastruktuurile,» ütles Lang BBC-ile.
«Võiks ju lisada need kulud toote hinnale, et sel moel mõjutada inimeste käitumist. Paraku ei tooks see loodetud tulemust, kuna see ei mõjuta rikkamaid inimesi,» leiavad autorid. Selle asemel soovitavad nad leebemat lähenemist. Tarbijad peaksid ise toitu ostes tegema eetilisi valikuid ja supermarketid peaksid tarbijaid teavitama, kust müüdavad toiduained pärit on.
«Probleem on selles, et me ei saa piisavalt informatsiooni. Toiduetiketid ei anna vajalikku infot, et käituda keskkonnasõbralikumalt,» möönab professor Lang.
BBC – Roheline Värav