[text]
Täna on

Pyhapäeval, 23. mahlakuud, algusega kl 16.00 esitletakse Tallinnas Uus tn 16c (Vanalinna Muusikamajas) rahvamuusikat tutvustavat DVD-d "Aja kõlad". Plaadil jõuab vaatajani taas  kaheksa aasta eest valminud saatesari. Esitlusel kõneldakse saatesarja saamisloost, järgnevad pärimuslikud pillilood ja laul.

Esitluse korraldaja MTY Eesti Pärimusmuusika Keskus kirjutab plaadist:

1998 a. salvestas Eesti Televisioon saatesarja "Aja kõlad", kus viies saates tutvustati eesti rahvamuusikat: häält ja pille -- kandleid, torupilli, viiulit ning lõõtspilli. Eksperdiks oli Igor Tõnurist, režissöör Georg Jegorov ja toimetaja Piret Suurväli. Saatejuhid olid Ants Johanson ja Ando Kiviberg. Koostöös ETVga on sarjast saanud kolmes keeles subtriitritega (eesti, vene, inglise) varustatud DVD, mis Tiigrihyppe Sihtasutuse toel antakse tasuta kõikidele Eesti yldharidus- ja muusikakoolidele õppevahenditeks.

Ekraan on kõige võimsamaid inimese mõjutajaid. Sealesitatav teave võetakse vastu kõige enesestmõistetavamalt. Seetõttu on see DVD pildi-heli-teabe kooslusena yks parimaid võimalusi teha koolitunnis esimene sissejuhatus eesti rahvamuusikasse. Paljudele lastele on see kyllap yldse esimesi teadlikke kokkupuuteid pärimusmuusikaga. Ka muusikaõpetuses, eriti selle väga olulises alalõigus – rahvamuusikaõpetuses – on puudus õppevahenditest, mida käesolev kogumik saab ehk veidi leevendada. Liiatigi on selle kultuurivaldkonna tutvustamisel pea täiesti olematu kõige olulisem – elava eeskuju näitamise võimalus – see plaat saab seda koos taustainfoga pakkuda. Ja on huvitav märkida, et mitmed laulude ja pillilugude esitusi meie muusikutelt leiab ainult nendest viiest saatest.

Saatesõnas ytleb saate toimetaja Piret Suurväli: "Aja kõlad" oli režissöör Georg Jegorovi teletegemistes viimane suurem pärimusmuusikaprojekt. Georg oli rahvamuusika salvestamisel erakordselt missioonikindel – tänu temale on meil unikaalsed sarjad pillimeistritest ning lõõtspillimängijatest.

Eesti Televisiooni jaoks oli see ka ysna harukordne ettevõtmine. Sellist koondatud ylevaadet rahvamuusika ajaloost ning avaldumisvormidest ei ole me teinud ei enne ega ka pärast. Tõenäoliselt oli aeg siis eriline, nagu ka tegijate ettevõtlikkus. Aeg kõlas siis teisiti...

Huvilistel palutakse esitlusele tulekust teatada aadressil: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Vaata lisaks:

Eesti Pärimusmuusika Keskus