[text]
Täna on

Lyganuse volikogu võttis eile yhehäälselt vastu otsuse mitte algatada detailplaneeringut Purtse hiiemäele ulatuval Sarapiku maayksusel, millele ehitamise vastu olid nii kohalikud inimesed kui ka maausulised, kirjutas ajaleht Põhjarannik.

Lyganuse volikogu kohal olnud 10 liikmest hääletasid eile kõik detailplaneeringu algatamise vastu. Volikogu oli seisukohal, et hiiemägi, mis on yks paremini säilinud pyhapaiku Eestis, peab säilima praegusel kujul. Seda toetasid ka 101 Purtse kyla ja 77 Lyganuse valla elanikku, kelle allkirjadega toetuskirjad volikogus ka ette loeti.

Lisaks kohalikele astusid hiiemäe kaitseks välja ka maausulisi yhendav Eesti Maavalla Koda ja Alutaguse Memento, kelle hooldada on hiiemäe lähedal asuv kommunismiohvrite leinapark.

Sarapiku maayksuse omaniku, OY Eesti Era juhatuse liikme Valeri Schultsi kinnitusel ei hakka nad hiiemäel tegema midagi kellegi soovide vastu. Kyll aga loodab ta, et tekkinud pretsedendi tõttu tuleb kokku uus ymarlaud, kus kõik sellel korral tekkinud probleemid selgeks vaieldakse. "See, kuidas peaksid olema muinsusalad märgistatud ja mida nende läheduses teha tohib, peaks olema yheti mõistetav ja selge, et selliseid segadusi rohkem ei tekiks," lisas ta.

Schults on seisukohal, et hiiemägi, mille pärast tyli tekkis, vajab väärtustamist ning korrastamist. "Praegu on see kaetud poolemeetriste takjastega ja võssa kasvanud ning vajaks korrastamist, et inimesed iidse paiga ka yles leiaksid," arvas maaomanik, kes lubas, et nad on valmis ka ise hiiemäe korrastamisele kaasa aitama.

Schults ei välistanud, et kinnisvaraarendusprojektiga kolitakse mõnele teisele nende omanduses olevale maatykile Lyganuse vallas.


Põhjarannik