[text]
Täna on

t_tammealtalg1_1.gifLaupäeval, 06. lehekuud toimus Virumaal Mahu kihelkonna Tammealuse hiies heakorrapäev. Talgulised koristasid turistidest reostatud hiiealust, puhastasid allikaid ja alustasid kiige ja lõkkekoha taastamist. Kiik peab valmis saama suvistepyhaks (04.06.) mil Virumaal algab kiigeaeg.

t_tammealtalg2.gifKuna mets on pika kuiva tõttu tuleohtlik, jäi tavapärane talgupudru lõkkel keetmata. Puhkepausi ajal tehti tutvust värske Maavalla Lehega ja arutleti murelikult hiit ähvardavate eelolevate aegade yle.

Paari päeva eest teatas SA Virumaa Muuseumid juht Ants Leemets, et kavatseb Samma hiie turismitööstuses myyma panna. Teine hiie jaoks hukatuslike tagajärgedega syndmus peaks toimuma 13.05. mil Roheliste rattaretk kavatsetakse juhtida läbi Tammealuse.

Maavalla Koda on võtnud juba mõlema asutusega yhendust, selgitamaks, et hiis ei sobi tavaturismiks ega massiyritusteks. Mõlemad mõjuvad looduslikule pyhapaigale hävitavalt. Hiies kaitstakse seal asuvaid arheoloogilisi, ajaloolisi ja looduslikke väärtusi ning eelkõige paiga koosluste vaba arengut ja vaimset ruumi. Rohelistel juba on soovitatud teha väikse ja haavatava hiie asemel peatus kõrvalasuval Pada linnamäel, mis ongi ajalooliselt sarnaste rahvayrituste korraldamise paik. Turisitööstus peaks aga kasumi teenimiseks oma tähelepanu pöörama lihtsalt mujale.

Maavalla Koja ja selle kohalike kodade valduses ega legaalses kasutuses  pole yhtegi ajaloolist looduslikku pyhapaika. Seetõttu saab koda yksnes tutvustada häid tavasid ja loota asjaosaliste mõistlikkusele.

t_tammealkivi_2.gifTammealuse on Mahu kihelkonna keskne hiis, kus veel enne viimast sõda toimusid põlisrahva omaalgatuslikud ylekihelkondlikud kokkusaamised. 10202. a. (1989) asuti põlist hiiekohta uuesti heakorrastama. Sealtpeale on hiies toimunud igakevadised korrastuspäevad ja pidulikud kogunemised. 10213. a. (2000) toimus Tammealusel maarahva ja maride yhine loodususuline suvistepalvus.

Tammealuse hiiest pikemalt


Maavalla Koda