[text]
Täna on

t_konglaann_1.gifViimaste nädalate lõppematud kulupõletamise ja kahjutulede uudised mõjuvad nagu pikaleveninud sõja lahinguteated. Inimesed on sellest väsinud, tuleks juba kord vihma! Ometi saadi nädala eest Viru-Nigulas hakkama tuletööga, mis oma arutus jõhkruses paljusid ehmatas.

SA Virumaa Muuseumide, Viru-Nigula luterliku koguduse ja kohaliku valla esindajad valmistasid õlgedest inimkuju, ryytasid selle, köitsid posti kylge ning syytasid põlema. Nõnda mälestati 366 aasta eest toimunud nõiaprotsessi, mille käigus vahistati, piinati,  mõisteti surma ja tõenäoliselt põletati elusalt kohalik rahvaarst Kongla Ann. Kõik oli nagu päris, ainult inimliha kõrbehaisu polnud tunda.

Näib, et vägivaldsusest ja maitsetusest nõretav meedia on nyristanud täismeeste syndsustunde ja mõistuse. Näib, et kasumile keskendunud inimesed on unustanud sajandeid väldanud nõiajahi, mille käigus piinati ja tapeti elajalikult sadu meie targemaid ja võimekamaid esivanemaid.

Maarahva ravitsemis- ja nõiakultuur on meie pärandkultuuri yks erilisemaid ja samas salapärasemaid valdkondi. Rahvapärimuse põhjal teame me, et nõidadel on (olnud) silmapaistvalt sygavad teadmised inimesest, loodusest ja teispoolsusest ning ka erilised võimed. Sellistel inimestel oli oluline osa põlisrahva yhiskonna elujõu, teadmiste ja traditsioonide hoidmisel. Arusaadavalt yritasid tollased okupatsioonivõimud sellistest inimestest vabaneda. Tekib kysimus, kas Viru-Nigulas tikkudega mänginud mehed samastavad end tollaste kiriklike ja ilmalike võõrvõimudega?

Veel kuusteist aastat tagasi oli kõik teisiti. Sinimustvalgete lippude lehvides avati Viru-Nigulas Kongla Annele mälestuskivi.

Muidugi, nyyd on ajad muutunud ja paljud kaaskodanikud justkui uuesti syndinud. Me elame õlg õla kõrval inimestega, kelle jaoks kõik on myygiks. Nõnda siis võime ehk peagi näha, kuidas SA Virumaa Muuseumid etendab juutide põletamist gaasiahjudes, Eesti ohvitseride mahalaskmist ...

Kuid väärastunud tseremoonial oli varuks veel yks yllatus. SA Virumaa Muusemid lõbustusasutuseks muutnud Ants Leemets teatas, et Viru-Nigulas tuleb hakata myyma ainulaadset Samma hiit!

Inimesena, kelle jaoks Samma Tammealuse hiis on pyha, tahaksin kysida, kas hr Leemets on valmis myyma ka oma naist või ema? Maausulistes tekitab hiies turismiäri ajamise mõte kyll sarnaseid seoseid ja tundeid. Maausuliste ja kyllap paljude teistegi jaoks on hiis pyha paik. Seal toimuv läheb enam kui korda – see puudutab hinge.

Võimul ja rahal on yks yhine omadus – koos rumalusega muutuvad nad ohtlikuks. Siit siis soovitus igat sorti asjapulkadele. Mõtle enne kui tõmbad tikku või avad suu. Lyganuse vanasõna ytleb: Tarkus on tarviline, rumalus on rutuline.

Vaata lisaks:

Virumaa Teataja


Ahto Kaasik