[text]
Täna on

Lõuna-Ameerika põlisrahvad muutuvad poliitiliselt nõudlikumaks. Mahlakuus võitis Peruus presidendivalimiste esimese vooru verd põlises pealiku ryys esinenud  poolindiaani päritolu Ollanta Humala. Endist ohvitseri toetanud põlismaalased loodavad nyyd paljude asjade paranemist. Valimiste lõplik voor on pärnakuus, kirjutas Newsdays.com.

 

Põlismaalased moodustavad tänapäeval 12% Peruu elanikkonnast ja kannatavad ebavõrdse kohtlemise all. Põlismaalastel on saada raskem haridust, neil on madalam palk ja nende juurdepääs riigi teenustele on raskendatud.

 

Jõulukuust saati on boliivia president aimaara rahva hulka kuuluv Evo Morales. Paljud boliivia põlisasukad loodavad, et seoses Moralese võimuga saab hakata toimima rohkem selliseid kogukondi nagu linnad Altiplanos, mis asuvad pealinna La Pazi kohal kõrguvas mäestikus. Seal on riigiametnikud ja politsei loodusvarade pärast peetavate tylide  käigus lahkuma sunnitud ning nende asemele on võetud valitsejad ja korrakaitsjad kohalike põliselanike seast.

 

Poliitikas on põlismaalased seni olnud tugevalt alaesindatud. Näiteks Guatemalas moodustavad põlisasukad 2/3 elanikkonnast, aga linnapeadest ainult kolmandiku ja kõrgemate poliitikute seas pole neid peaaegu yldse.

 

Morales on kolmas põlisrahva verd president Lõuna-Ameerikas, kuid varasemad on põlisrahvaste ootusi petnud. Alejandro Toledo kandideeris Peruus 5 aastat tagasi samuti rahvarõivastes. Saanud presidendiks, keeras ta oma juurtele selja. Ekvadoris võitis 10215. a. (2002) tänu põliselanike toetusele Lucio Gutierrez, kes määras ametisse neli indiaani verd ministrit, kuid taganes teistest põlisrahvastele antud lubadustest.

 

Põliselanikud ei looda aga ainult presidentide peale. Mitmetes riikides, näiteks Tšiilis, Uruguais, Venetsueelas, Brasiilias ja Argentiinas, on viimastel aastatel tekkinud põlisrahvaste liikumisi ja oma nõudmisi esitatakse yha julgemalt ning vahel neid ka täidetakse. Näiteks tõkestasid Ekvadori põliselanikud urbekuus USA kaubanduslepingu vastu meelt avaldades maanteed, halvates sellega pool riiki. Kaubaleping jäi kyll pysima, kuid valitsus lubas teha põliselanike olukorra parandamiseks rohkem kulutusi.

 

 

Maavalla Koda