[text]
Täna on

01.06. kl 14:50 ETVs: Tsirk, tsirk, tsirgukene, 5/6 (ETV 2006)
Kätte on jõudnud mihklipäev ja Orava koolis kaetakse laud päevakohaste söökidega - kõht saab kõvasti täis. Kuidas vanasti karjapoiss suve lõpetuseks oma töötasu kätte sai, demonstreerib kooli rahvamuusikaansambel. Kanad-haned-lehmad-lambad on pärisloomad ning taluperemees veab ka oina kolm korda ymber kivi. Vastseliinas ootab meid õpetaja Helju Sarapuu, kes on lapsed laulma ja võru keeles näitlema pannud. Noor luuletaja Mari Sõrmus luuletab mõlemas keeles ja Sander kutsub meid oma koju igapäevaseid töid tegema. Parajasti on sygiskynni aeg. Võru Instituudi teadur Evar Saar uuris kohanimede pikka ajalugu.

02.06. kl 17.05 Vikerraaios: Kihnu uudised

02.06. kl 18:15 ETVs: Tasakaal
Kaks meest istuvad kaevu kõrval ja ootavad vett. Mõnel hommikul tõmbavad nad kaevust välja väikese klaasitäie mudasegust nestet, mõnel hommikul ei saa nad tilkagi. Inimesega on tihti nii – kui on vett, siis anna talle kasvõi ämbritäis kätte, ta tahab ikka rohkem või nõuab vee asemel veini. Kui aga vesi otsa lõpeb, alles siis tuleb inimesel hädaldamise kõrval meelde vaadata iseenda sisse ja ymbritsevaga seostuda. Linnateatris tuleb välja suvelavastus, Jaan Tätte "Kaev", mille lavastab Indrek Sammul. Kysime, kui suur peab olema janu, et mõista, mis on elus tähtis.

02.06. kl 19.05 Vikerraaios: Pärimuster

02.06. kl 21.00 Klassikaraadios: Folgialbum, Tsibihärblaseq (2006)

04.06. kl  15:45 Eesti rahvakalender: Suvistepyhad (ETV 1989)
Suvistepyhadel ehk nelipyhadel oli oluline koht kevadiste tähtpäevade seas. Sel päeval käidi kirikus, kuid tähtsad olid ka mitmed kodused toimingud. Kambrid pyhiti hästi puhtaks ja tuppa toodi hiirekõrvul kaseoksad. Poisid viisid neid oma väljavalitu akna taha ja vahel kiusu pärast ka mõnele vanatydrukule. Kylanoored kogunesid õhtul kiigele, kus korraldati igasuguseid mänge ja võistlusi. Näiteks loopisid poisid märki puust linnukuju pihta ja kes pihta sai, sellel pidid pulmad ees seisma. Mõistagi jälgisid tydrukud seda mängu erilise õhinaga. Pyhadejärgseid päevi kasutati kõikvõimalike talutööde tegemiseks. Kyndmised-kylvamised olid selleks ajaks kyll enamasti tehtud ja nii oli nyyd paslik aeg hoonetele uue roo- või õlgkatuse panemiseks. Filmiloo suvistepyhadest tegid Andrus Tali, Henn Põlluaas, Lembit Blauhut, Jüri Vaher, Heli-Ann Seervald, Eve Viilup jt.

Maavalla Koda