[text]
Täna on

Inimesega on tihti nii- kui kaev on triiki vett täis, siis anna talle kasvõi ämbritäis kätte, ta tahab ikka rohkem või nõuab vee asemel hoopis veini. Kui yhel päeval kaev aga kuiv on, kurvastab inimene ja hakkab syydlast otsima, vahendab Roheline Värav.

Jaan Tätte oma uues näidendis kirjutab ka veest ja kaevust, ja kahest mehest, kes istuvad kaevu kõrval ja ootavad päevast-päeva vett. Mõnikord õnnestubki neil saada klaasitäis mudasegust vedelikku, millega huuli kasta.

See kaev, mille kõrval me istume ja vett ootame võib olla hoopis meis endas. Selleks, et meie allikad ei kuivaks, tuleb nad puhtana hoida. Selleks, et mõista, mis on elus tõeliselt tähtis, ei pea janusse surema.
Täna õhtul esietendub "Kaev" Linnateatri Lavaaugus. Meie tegime juttu lavastaja Indrek Sammuliga.

Teine lugu tuleb Soomaalt.
Haavast või pärnast valmistatud yhepuupaadi- haabjaga- sõideti mööda vett muinasajal ja sõidetakse ka tänapäeval. Olgugi, et insenerid on välja mõelnud kiirpaadid ja terve linnatäie autosid mahutavad praamid, võib haabjaga sõites ajalugu tunnetada. Haabja võib ka oma kätega valmistada. Aivar Ruukeliga tegi juttu Riho Västrik.

Eesti Maaülikooli teadlased otsivad uusi, loodussõbralikemaid viise kahjuritega võitlemiseks. Männikärsakas armastab maiustada raielankidele istutatud noorte puude kallal. Tema tõrjumiseks katsetatakse looduslikke puiduõlisid- keemiast loobumine on ohutum nii metsale kui ka inimesele.
Kärsakate eluga käis  tutvust tegemas Mirjam Matiisen .

Järgmise nädala neljapäeval on "Tasakaal" eetris sel hooajal viimast korda. Arni Alandi uurib, kuidas edeneb meie pyhapaikade kaitse alla võtmine, saame tuttavaks fotograaf Ingmar Muusikusega ja uurime, kuidas äsjalõppenud sõjaline suurõppus "Kevadtorm" Jõgevamaa loodusele mõjus.

 
Roheline Värav