[text]
Täna on

Boliivia president Evo Morales on põllumajandusreformi raames andnud põlismaalastest talukogukondadele juba yle 30 000 km2 maad, mille konkistadoorid neilt kunagi röövisid, vahendab Survival International.

Morales algatas reformi peale seda, kui maaomanikud keeldusid läbirääkimistest valitsusega, lubades oma varade kaitseks midagi ette võtta.

Tuhanded talupojad kogunesid eile (3. pärnakuud) Santa Cruzi kesklinna, et jälgida isand Moralese põllumajandusrevolutsiooni algust. Nad hõiskasid ja lehvitasid põlisrahva vastupanu symboliseerivaid vikerkaarelippe.

Tseremoonia paik oli hoolega valitud: Santa Cruzis asub reformi vastaste, Boliivia maaomanike liidu peakorter. Loobudes läbirääkimistest valitsusega, hoiatasid liidu esindajad, et maaomanikud loovad enesekaitsegruppe, säilitamaks oma varasid.

Ent Evo Morales ei ole enam koostööaldis. Tema sõnul peavad Boliivia
suurmaaomanikud leppima tõsiasjaga, et maad, mille nende esivanemad röövisid Hispaania vallutuste käigus viie sajandi eest, tagastatakse nyyd nende tegelikele omanikele.

Laupäeval välja jagatud maa oli riigi omanduses. Ent Moralese valitsus lubab riigistada ka kasutamata seisvad eravaldused, et need järgmise viie aasta jooksul põlisrahvale laiali jagada. Kokku on sel kombel plaanis jagada tervelt viiendik Boliivia maa-alast.

Survival International - BBC News