[text]
Täna on

Eile, neljapäeval, 08. pärnakuud esitas Maavalla Koda Kaitsepolitseiametile avalduse, milles palus välja selgitada, kas 02. lehekuud Viru-Nigulas toimunud inimkuju põletamises on täheldatav karistusseadustiku § 151 kohane kuriteo koosseis. SA Virumaa Muuseumid, EELK Viru-Nigula koguduse ja Viru-Nigula valla korraldatud tseremoonial elustati symboolselt 366 aasta eest toimunud arvatav tulemõrv, mille ohvriks langes kohalik rahvaarst Kongla Ann.

Maavalla Koda saatis järelepärimised ka kultuuriminister Raivo Palmarule ja EELK peapiiskopile Andres Põdrale. Kultuuriministrile saadetud kirjas seisab: “Kristlikku vägivaldset fundamentalismi manifesteeriva tseremoonia korraldamine riigi ja omavalitsuste asutatud sihtasutuse poolt koostöös luterliku kiriku kogudusega tekitab maausuliste hulgas erilist nördimust.

Niisugune symboolne tseremoonia näitab korraldajate otsest vaenulikkust Eesti põlisrahva kultuuripärandi vastu. On eriti kahetsusväärne, et syndmus toimus sihtasutuse korraldusel, mille asutajate hulgas on Kultuuriministeeriumi poolt esindatud Eesti riik. Sellega on Eesti riik kaudselt kiitnud heaks kolm ja pool aastasada tagasi Rootsi võimude ja luterliku kiriku vägivallateod nende vastu, kelle ainus syy oli Eesti põlisrahva pärimuse tundmine ja edasikandmine.”

Peapiiskop Andres Põdrale saadetud kirjas osutab koda, et EELK koguduse osalemine symboolsel mõrval teeb kiriku vastutavaks minevikusyndmuse taaselustamise ja seega sellele moraalse heakskiidu andmise eest:

“Seetõttu soovime EELK ametlikku hinnangut minevikus Eestis toimunud niinimetatud nõiaprotsesside kohta. Kas EELK loeb need protsessid vajalikuks ja õigustatuks ning kas EELK loeb ennast tänapäeval tolleaegse luterliku kiriku ideoloogia järgijaks? Siinjuures tuletame meelde, et katoliiklaste paavst Johannes Paulus palus oma kiriku nimel vabandust inkvisitsiooni-aegsete hirmu- ja vägivallategude eest. yhtlasi palume EELK konkreetset seisukohavõttu EELK Viru-Nigula koguduse poolt korraldatud Kongla Anne teistkordse hukkamise suhtes.”

Eesti maausulised, keda esindab Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda, on Kongla Anne ja tema kaasaegsete loodususuliste pärimuse järgijad ja edasikandjad. Seepärast käsitab koda toimunut mitte ainult kogu Eesti ajaloo ja pärimuse mõnitamisena, vaid ka kui otsest vaenulikku akti maausuliste vastu.

Lisaks: avaldused, fotod ja varasemad artiklid

Maavalla Koda