[text]
Täna on

Enam kui kuu aega peale kohaliku maa-arsti symboolse kordusmõrva sooritamist vabandas SA Virumaa Muuseumid maausuliste ja Eesti yldsuse ees tehtu pärast. Ants Leemetsa allkirjastatud avalduses seisab:

"Vabandame kõigi ees, keda oleme tahtmatult riivanud. Meie eesmärk oli tutvustada kohalikku ajalugu. Juhtida tähelepanu sellele, et seal asub Samma hiis, katoliku Maarja kabeli varemed, kirikumõis ja seal on põletatud nõida.

Meie ei põletanud Kongla Annet, seda tegi kirik 1640. aastal ja seda on
kirjeldanud pastor Otto Wilhelm Masing. Me juhime tähelepanu ajaloos toimunud syndmustele ja soovisime eraldi rõhutada nõia põletamise lugu. Muuseum peab tähtsaks ajalugu mäletada.

Õlenuku põletamine oli tähelepanu juhtimine tavatule syndmusele ajaloost. Vabandan kui riivasime taarausulisi. Edaspidi soovime nendega koostööd ja Samma Hiie kasutamise osas ka juhtnööre. Oleme leppinud kokku kokkusaamise ja arutame asju."

02. lehekuud korraldas Virumaa Muuseumid koos EELK Viru-Nigula koguduse ja Viru-Nigula vallaga tseremoonia, kus õlgedest valmistatud, ryytatud ja posti kylge köidetud Kongla Anni kuju syydati põlema. Samas loeti ette 366 aasta eest langettaud kohtuotsus, milles Viru-Nigula lähedal Kongla talus elav Ann nõidumise eest surma mõisteti. Tulimõrva kordajad tutvustasid oma tegu kui kohtuotsuse uut täitmist.

008.06. lähetas Maavalla koda järelepärimised Kaitsepolitseiametile, Kultuuriministeeriumile ja EELK peapiiskopile, saamaks nende hinnangut toimunule.


Maavalla Koda