[text]
Täna on

t_12vi19_144Vaike.gifPõlisrahva liikumise eestvedajaks on tõusmas Haanjameeste Nõukoda, mille esimeheks on Hartsmäe talu peremees Agu Hollo

 

10. ja 11. pärnakuud toimus Haanimaal Trolla kylas Maavalla põlisrahva piirkondlike esinduste ja kihelkondlike algatuste kokkutulek.  Kahe päeva jooksul arutati põlisrahvale muret tegevate majanduslike, looduskaitseliste ja kultuuriliste kysimuste yle. Kokkutulnud võtsid vastu avalduse, milles kutsusid yles end põlisrahvana määratlema ja asutama põlisrahva kihelkondlikke yhendusi. Avalduses seisab:

“Kutsume yles eristuma kihelkonniti, et siis uuesti välja kuulutada meie põlisrahvaste suveräänsed õigused ning omavahel kindlalt liituda kindlustamaks meie järeltulevate põlvkondade võimalused meie iidsel maal.”

Aruteludes keskenduti vajadusele kaitsta põllumajanduslikku väike- ja keskmist tootmist. Talud kui väikemajapidamised hoiavad meie pärimuslikku elulaadi ja paigamälu, aga annavad ka tervislikku toitu ning säästavad keskkonda.

Juttu oli veel ajalooliste käsitööoskuste säilitamisest, põlistõugudest ja mullapinna kaitsest.

Maavald on Eesti varasem maakeelne nimetus. Maarahva asuala nimetatakse ka Maaks või Maamaaks. Maavald hõlmab ka Vadja- ja Setomaad.


Maavalla Koda


Põlisrahvaste Haani kokkutulemise pöördumine

11. piimakuud 10219

 
Kõik kes te tunnete end põlisrahva liikmetena!

On aeg teadvustada ennast ja anda see teada kõikidele muudele, et meie hääl kuuldavaks saaks ja öelda võiksime, mida me tahame ja millega me nõus ei ole.


Ajalugu, saatus ning esivanemate tegemine annab meile ette, et endist kuulutama peame me kihelkondade viisi. Kihelkonna põlisrahvas on see kõige pisem ja yhekorraga kõige tähtsam rahvas.

Oleme kokku leppinud, et esimese teatamise ja siis eneseteadvustamise kõige väiksem võimalik inimeste arv on kolm inimest ja me oleme vastu võtnud ajutised reeglid selles, kes need kolm inimest olema peavad ja olla saavad.

Meie põlisrahvas oma kogu ulatuses koosneb omakorda ajaloolistest põlisrahvastest. Need põlisrahvad on olnud rahvusvahelise õiguse subjektid ja peavad saama selleks taas, et me saaksime seista oma õiguste eest.

Kutsume yles eristuma kihelkonniti, et siis uuesti välja kuulutada meie põlisrahvaste suveräänsed õigused ning omavahel kindlalt liituda kindlustamaks meie järeltulevate põlvkondade võimalused meie iidsel maal.