[text]
Täna on

b_250_250_16777215_00_failid_Voro.jpgKuu aja pärast toimuvale Võru folkloorifestivalile, mille teemaks on seekord „Igal puul oma juur”, on oodata yheteistkymne välisriigi esindajaid. Nagu tavaks saanud, esineb peol ka hulk Eesti oma folklooriryhmi, kirjutas Kaile Kabun Võrumaa Teatajas.

„Nii tugevad, kui on juured, on ka inimesed. Mida tugevamad on juured, seda paremini suudetakse ka pärimust hoida,” avas festivali peakorraldaja Peeter Laurson tänavuse folklooripeo motot.

Milliste riikide-rahvuste esindajad seekord Võrru oma juuri tutvustama tulevad, seda ei kiirustanud Peeter Laurson veel nimetama. Selgus saabub lähiajal. „Päris kindel võib olla aga alles siis, kui grupp on Tallinnas või Riias lennukilt maha astunud,” lisas ta.

Võru folkloorifestivalil on aastate jooksul välja kujunenud omad traditsioonid, ettevõtmised. Nagu ikka algab festival neljapäeval rongkäigu ja avakontserdiga, kus osalevad kõik folklooriryhmad. Väiksemaid kontserte jagub järgmistel festivalipäevadel peale Võru linna ka maakonda, samuti Põlvamaale ja Tartusse.

Ka tänavu avatakse reedel Liiva tänavas käsitöö- ja kunstilaat. Lapsed saavad lustida mänguõues ja muusikakoolis ootavad huvilisi võru keele ja rahvapillide õpitoad. Rahvuslõunad on kavas pidada maavalitsuse hoovis. Pillimeister August Teppole pyhendatud lõõtspillide võistumängimine tema kodukohas aga jätkub vabamas meeleolus Parksepa lauluväljakul.

Papa Kreutzwaldi Õueteater ootab teatrihuvilisi Lauluisa muuseumi õuele. Katariina kirikusse on kavandatud kaks kontserti: esinevad E STuudio Põlvast ning Pirjo Levandi, Lembit Saarsalu ja Merle Kollom.

Taas on plaanis ka õhtulaulud Tamula kaldal. „Sellele lisaks yritame esmakordselt pargis luuleõhtu teha,” tutvustas Peeter Laurson. Oma menuka luulekoguga „Kaitseala” tuleb Võrru Kristiina Ehin.

Uudsena on maavalitsuse hoovis sel aastal kavas öökino. „Filmid on muidugi festivali temaatikaga seotud,” sõnas Peeter Laurson.

Seitsmendat korda kutsutakse esinejad ja folklooripeost osavõtjad laupäeva õhtul yhistantsule. Seekordseks tänavatantsuks on valitud „Kuppari muori”. „Kuue aastaga on tantsinud kokku enam kui 16 000 inimest. Seda on rohkem kui Võru linnas elanikke,” ilmestas Peeter Laurson Võru peoliste tantsuhuvi arvuga. Kõige osavõturohkem oli ikkagi esimesena ette võetud sabatants.

Peeter Laursoni sõnul kysitakse folklooripeo korraldajatelt igal aastal, mis tänavu uut on. „Grupid on uued — see ongi see uus,” andis ta vastuse.

Võru 11 folkloorifestivalil on käinud esinejaid 34 riigist. Paljud neist on olnud esimest korda Eestis, mis siis veel Võrust rääkida. Maad on n-ö kordunud, aga esinejad mitte.

Vaata lähemalt:

Võru folkloorifestival


Võrumaa Teataja