[text]
Täna on

Sagadi mõisas 15.–24. pärnakuud 10219

Eile, 15. pärnakuud avati Sagadi mõisas elmasyndmus “Põhjataeva peegeldused”, milles osalevad taide kolme valdkonna – maataide (landart), savitaide (keraamika) ja syvistaide (graafika) – meistrid, teatas Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus.

Kymneks päevaks on Sagadi mõisa kokku kutsutud 15 taidurit Soomest, Norrast, Taanist ning Eestist, et töötada koos meie yhise põhjataeva all. Luuakse teoseid, mis jäävad terveks suveks kõigile huvilistele vaatamiseks Sagadi mõisa parki ja Viinistu Kunstimuuseumi näitusesaalidesse.


Maataide töötuba "Peegeldused"

Kõigil Põhjala ja soome-ugri rahvastel on läbi aegade olnud väga tugev side loonaga. Syndmuse eesmärgiks on kahekõne taide ja loona vahel ning inimese ja loona side taide kaudu. Oma loominguga osutavad taidurid loonale kui mana allikale.

Töötoa pealkirjal “Peegeldused” on antud seoses mitmeid tõlgendamise võimalusi. Iga taidur peegeldab iseennast ning oma nägemust maailmast, kus ta elab, oma loomingus. Valminud tööd peegelduvad lisaks vees ja on seotud Sagadi mõisa ajaloolise ja maalilise pargi veesilmaga. Taiesed luuakse veesilma sisse, kohale, äärde, vee alla, peale jne. Valmivad tööd  jäävad vaatamiseks välja vähemalt sygiseni.


Syvistaide töötuba "Jälg"

Peegeldus kui JÄLG. Piiratud peegeldused on koondunud jäljed, mida loome erineval viisil. Peegeldusi luues ja näidates asetume nii ise kui koos looduga uutesse tähendusmõõtmetesse.

Jäljed kui tõendid muutuvast kulust, jäljed meie ees ja meie järel. Jäljed, mis hetkega hävivad ja ununevad; või teised, mis meid läbi AJA LOO mõjutavad.

Nähtavaid teoseid luues esitavad taidurid oma tunnetuslikke mõtteid, mis vaataja silmis erinevalt peegelduda võivad. Selle taidesyndmuse käigus on oluline osa ka eredal päevavalgusel. Valguse ja varju abil on kavas jätta taieste jälgi erinevatele alustele, yhendades looduslikke taustu meid esiplaanil saatva tehnoloogilise ja kunstlikuga.
Valminud töid saab näha Sagadis ja Viinistus alates 23. pärnakuust.


Savitaide töötuba "Tuleb tulest"

Suvine pööripäev. Tuli ja selle hingus. Põhjamaalase hing vajab tuld ja soojust. See on  hingepuhastus, kaitse ja eneseväljendus. Vägev tuleloits annab savile elu.

Taidurid ehitavad suuremõõtmelisi saviesemeid, mis põletatakse samas. Olenevalt tööde suurusest kulub põletuseks aega kuni 20 tundi. Yks saviteos avatakse põletuse lõppjärgus, et kõik kohalolijad saaksid näha ja tunda tulekuju lõõmavat jõudu. Valminud esemed jäävad Sagadi mõisa parki.

Töötoa pidulik lõpetamine toimub 22. pärnakuud kell 20.00 Sagadi mõisa pargis Riho Sibula ja Robert Jürjendali esinemisega. Pärast seda avatakse savitaidurite hõõguv tulekuju.


Päeva jooksul on kõik kylalised teretulnud vaatama töötoas valminud töid.


Savitaide töötoas "Tuleb tulest" osalevad:
Urmas Puhkan, Külli Kõiv ja Kauri Kallas Eestist, Risto Hämäläinen Soomest.

Syvistaide töötoas "Jälg" osalevad:
Merja Aletta Ranttila (saam) ja Anita Jensen Soomest, Hans Ditlev Taanist ja Piret Mildeberg Eestist.

Maataide töötoas "Peegeldused" osalevad:
Marja-Liisa Mäki-Penttilä Soomest, Bo Karberg Taanist, Janneke Lonne Christiansen ja Wenche Kvalstad Eckhoff Norrast, Aili Vahtrapuu, Ekke Väli ja Üllar Kallau Eestist.

Juhedajad
Maataie - kujur Tiiu Kirsipuu (Eesti Kujurite Ühendus).
Savitaie - savitaidur Aigi Orav (Eesti Keraamikute Liit)
Syvistaie - syvistaidur Loit Jõekalda (Eesti Vabagraafikute Ühendus)