[text]
Täna on

Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust “Huvitatus ja võimalused osta Eesti talude-väiketootjate tooteid” selgus, et inimesed peavad talutoitu usaldusväärseks ja hea maitsega tooteks, mille nõudlus on suurem kui pakkumine, teatas Põllumajandusministeerium.

Yle poole vastajatest pidasid talude-väiketootjate tooteid looduslikuks, värskeks, usaldusväärseks ja hea maitsega kaubaks. Samas tunnistas iga teine inimene, et väiketootjate tooted on vähetuntud ja tagasihoidlikus pakendis.

Ligi 70 protsenti kysitletutest kinnitasid, et kaubandus ei paku selliseid väiketootjate tooteid, mida nad sooviksid osta. Yle poole vastajatest tahaksid osta poest väiketootjate mett, mune, piimatooteid, köögivilju ja sealiha. Pea iga teine oleks huvitatud ka taludest pärinevate puuviljade, leiva, vorstitoodete, marjade ja suitsukala tarbimisest.

Pärnakuu alguses Haanjamaal toimunud Maavalla põlisrahva kohalike esinduste kokkutulekul tunti muret seepärast, et väike ja keskmise suurusega põllumajandustootjatel ehk tavapärastel taludel on yha raskem majanduslikult hakkama saada ja tootmist jätkata. Päris taludes toodetav tervislik toit, säästetav keskkond ja hoitav pärandkultuur on avalik huvi ja peaks olema tagatud riikliku tellimusega.

Uuringu “Huvitatus ja võimalused osta Eesti talude-väiketootjate tooteid” teostas Eesti Konjunktuuriinstituut. Tarbijate paneeli kysitluses osales kokku 1033 inimest yle Eesti.


Maavalla Koda