[text]
Täna on

Eesti Vabaõhumuuseumi Pulga talus saab sel nädalavahetusel vaadata kuidas valmib setu käsitöö. Setu käsitöömeister Anna Sepamägi kraasib villa, ketrab lõnga, põimib pudelisuuvööd, valmistab kaaruspaela ning heegeldab pitsi. Huvitavat vaatamist ja õppimist jagub terveks nädalavahetuseks, teatas Eesti Vabaõhumuuseum.

Samas talus on 9. heinakuuni yleval Setumaad ja setusid tutvustav näitus „Hõpõhõim.” Näitus „Hõpõhõim”, tõlkes hõbeehteid kandev rahvas ehk siis setud on valminud Eesti Vabaõhumuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia yhistööna.

Vaadata saab setu kultuuri tutvustavaid esemeid Eesti Vabaõhumuuseumist ning joonistusi ja päevapilte, mis valminud Eesti Kunstiakadeemia 10217. a. suvisel uurimisreisil Setomaale. Lisaks on näitusel käsitööd ka setu erakogudest. Piltidesse ja kangastesse talletatud mälestused on mõtisklus yhe iidse elma yle. Eesti Kunstiakadeemia uurimisreisi juhiks oli Kadri Viires ja näituse ylem on muuseumi peavarahoidja Elvi Nassar.

Lisaks saab laupäeval ja pyhapäeval kell 13.00 muuseumis Kolu kõrtsi juures nautida lõõtsamuusikat Jaagup Kippari esituses.

Porikuu lõpuni on neljapäeval ja reedel Kolu kõrtsi talli all võimalik terve päeva jooksul vaadata vanu häid tõsielufilme, mis tutvustavad meie elma, ajalugu ja loonat.

Kolu kõrtsi talli all on võimalik vaadata Eesti Rahva Muuseumi (ERM) rändnäitust „Elupaik – pärandmaastik. Karula inimesed ja loodus.”

Näituse tähelepanu all on nö lihtsa inimese igapäevakogemus. Rahvuspargis elamine tähendab kohalikele suhestumist loona- ja elmapärandi kaitsega tegelevate väljapoolsete inimestega.

Näitusel keskendutakse umbes kuuele teemale (nt inimesed, tööd, maastiku ja kelmapärandi eripärad ja nende kujunemine, tänapäevase loona- ja elmapärandi kaitse „märgid”).

Inimeste isiklike lugude ja päevapiltide kaudu näidatakse nende igapäevaelu ja argikeskkonda nii minevikus kui ka tänapäeval. Pyytakse tabada ka kaitstava  elukeskkonna tähendust nende tavategemistes ja toimetulekus ning märgata inimtegevuse mõju maastikule.

Näitusel on nii tänapäevaseid kui vanemaid päevapilte, mida täiendavad helilõigud 10217. aastal  välitöödel tehtud usutlustest ja ERMi kogudest. Pildid pärinevad nii ERMist kui erakogudest.

Näituse ylemused on Kristel Rattus, Liisi Jääts ja Helena Grauberg, selle kujundas Jane Liiv. Eesti Vabaõhumuuseumis jääb näitus avatuks 31. heinakuuni.


Maavalla Koda