[text]
Täna on

t_tammelauri4.gifUrvaste vallavolikogu otsustas rajada piirdeaia Tamme-Lauri tammele, mille kujutis on ka kymnekroonise rahatähe tagakyljel, kirjutas Maalehes Sirje Pärismaa.
 
Volikogu otsuse kohaselt laotakse Tamme-Lauri tamme ymbrusse suured maakivid. Niiviisi loodetakse säästa iidset puud, millest on langenud huvireisijate suure tähelepanu alla. Kivide laotamise ettepaneku tegi volikogule seltsingu Roheline Urvaste liige Airi Hallik-Konnula, keda heidutas esialgne kavatsus panna tamme ymber maakivipostid ning nende vahele tõmmata ketid.
 
Tarastamise mõtte käis välja loodusteadlane Hendrik Relve, kes vaatas yle nii Tamme-Lauri tamme kui ka kaht teist vaatamisväärset puud: Mäe-Lõhtsoo tamme ja viie ladvaga Punde Puntrakuuse. Relve leidis, et kuna Tamme-Lauri tamme tyvekoorel on ohtlikke vigastusi, võiks puu ymbritseda korraliku aiaga.
 
Idee tekitas tänavu kevadtalvel Urvastes suure mõttevahetuse ja lahkhelisid. “Yhtede aur kulus sellele, et tõestada, et aeda on vaja, teistel jällegi vastupidisele,” selgitas Airi Hallik-Konnula. “Kurb on see, et ei tehtud vahet, mis on tamme tervise huvides ja kust jookseb hea maitse.”
 
Nyyd on Airil hea meel, et volikogus võitis tema pakutud mõte, mis on pigem kivikylv kui aed.
 
Volikogu liige Aivo Värton, kes algul innustus Relve aiast, jäi hääletamisel erapooletuks, kuid ytles, et on leitud lahendusega rahul, kuna see on parim. “Suured kivid on tammest piisavalt kaugel ja moodustavad terviku,” arvas Värton, kelle eestvedamisel rajatakse Urvaste valda põlispuude matkarada. “Et vallas mõttevahetus tekkis, on minu meelest kihvt. Arendustööga pole ju enne tegeldud ja uusi mõtteid välja käidud.”
 
Kas Eesti Pank jõuab enne euro tulekut kymnekroonilise tammele aia ymber joonistada, ei oska Värton muidugi ennustada. Kyll on aga vald saatnud pangale ettepaneku, et euro tulles saadetaks kymnekroonilised Tamme-Lauri kodumaale Urvastesse. “Oleks tore meene!” kinnitas Värton.

Pilt: Maavalla Koda


Maaleht