[text]
Täna on

Askele (Lyganuse) kihelkonnas on moodustatud põlisrahva algatusryhm, mille ylesanne on koondada kihelkonna põliselanikud oma loonavarade hoidmiseks ja keele ja elma edasikandmiseks ja arendamiseks.

Algatusryhm kogub praegu allkirju pöördumisele kihelkonna Maidla kandi rahvale, kes seisavad vastu põlevkivikaevanduste rajamisele nende kodumaale.

Avalduses seisab: “Iidsetest aegadest pärit põllud, kylad ja talud peavad jääma põliselanikele ja nende tulevastele põlvedele, et oleks järjepidevus ja inimestele jääksid nende juured. Lubame aidata Maidla põlisrahvast nii nõuga kui ka jõuga.”

Algatusryhmal on yleskutse ka kogu kihelkonna rahvale. “Kutsume Lyganuse kihelkonna põlisrahvast yles elustama oma murdekeelt, nii nagu seda teevad võrokesed, setod, mulgid ja kihnlased ning esitame toetusavalduse teksti ka Lyganuse keeles.” ytles Kaja Toikka algatusryhmast.

Põlisrahvaste kihelkondlikud algatused on moodustamisel mitmel pool Maavallas. Pärnakuu alul toimus Võrumaal Haanis põlisrahva kihelkondlike esinduste esimene kokkutulek.

Toetusavaldus askele (lyganuse) keeles:

TUETTUSE AVALDUS

Lyganuse põlised elanikkud tuettavad Maidla põlist rahvast võitluses oma maije ja metside allessjäämise iest. Mie usuma, et põlevkivi kaivamine ei õle tähtsamb kui paigaliste inemiste elukeskkond. On kahetsemist väärt, et Iesti Vabariigis siatasse äriuvid põliste inemiste uvidest kõrgemalle.

Ennevanasest ajast pärit põllud, kylad ja talud piavad jäämä põlisille inemisile ja neije lastele, et õlisi järjepidevus ja inemisile jäisiväd neije juured. Mie lubama auttada Maidla valla põlist rahvast nii nõuga kui ka jõuga.

Vaata lisaks:
Maavalla põlisrahva esindused kohtusid Haanis


Maavalla Koda