[text]
Täna on

Eeloleval nädalavahetusel 7. - 9. heinakuud on Vihula mõisas toimuval Viru särul avatud Eesti Vabaõhumuuseumi näitus “Eesti armastus”. Näitus on katse rääkida eestlaste jaoks olulistest asjadest märkide ja tunnete keeles, teatab vabaõhumuuseum.

Eestlane ei ole oma loomult avatud, kyllap on teda kujundanud nii siinsed karmivõitu loonatingimused kui ajaloo keerdkäigud. Tunnete ja elamuste sõnadesse vormimisel oldi ja ollakse sageli kohmakad ja kidakeelsed.

Romantiline tundlemine ja õhkamine ei kuulunud maarahva loomusesse. Samas ei jäänud ju tunded avaldamata! Just eeskätt armastuse, pidulikkuse ja pulmadega on seotud meie rahvataide väljapaistvam osa, mille järgi meid kaugemalgi tuntakse-teatakse.

Sõnatut igatsust ja rõõmu särab meie vanades vöökirjades ja särgitikandeis, hõõgub pulmatekkidel ja lahvatab seelikutriipude vahel. Millise pyhendumusega on valmistatud õllekannud ja kapad, veimevakad ja pulmatoolid – kingitused pruudile, armastuse ja uhkuse asjad.

Maarahva armastus on avaldunud ka õrnades hällilauludes, videvikutundidel edasijutustatud-lauldud lugudes, tööst vimmas selgades ja karedais kätes, pyydlustes kindlustada lastele paremat tulevikku.

Põlismaalane armastab sygavalt oma kodu ja kodumaad, kuid needki tunded peidetakse pigem sygavale sydamesse kui et neid avalikult kuulutatakse. Läbi aegade on maarahvas pyyelnud peremeheks omal maal, seda nii kitsamas kui laiemas tähenduses. Oma põld ja muld, oma kätega rajatud kodu, oma saun ja kodusoojus on eestlasele tähendusrikkad tänapäevalgi.

Eesti Vabaõhumuuseumi näitus „Eesti armastus” pyyab avada sõnakehva põlisrahva hinge ning rääkida neist tema jaoks olulistest asjadest märkide ja tunnete keeles. Näitusel olevad Eesti Vabaõhumuuseumi kogudesse kuuluvad esemed pärinevad põhiliselt 19. sajandist ja 20. sajandi algusest.

Särul saab tutvuda Eesti erinevate piirkondade kosja - ja pulmakommetega. Kuulata saab vanu lembelaule ning armualase nõu saamiseks on avatud armukoda. Rahvatantse ja laule, mis ylistavad armastust saab festivali raames jälgida 7.-9. heinakuuni.

Näitus on Vihula mõisas avatud 8.-9. heinakuud.