[text]
Täna on

«Need on meil puha omad nõiad,» naerab Tuhala looduskeskuse juhataja Ants Talioja kaevukaant pealt tõstes. Ta räägib, et korrektorid kipuvad Nõiakaevu väikese tähega kirjutama. «See ei ole liik kaevusid, nõiakaevud, see on nimi,» rõhutab ta.

10214. aastal (2001)  avastati otse Tuhala Nõiakaevu kõrval Eesti võimsaim energiasammas. See on tähistatud vägeva tammepalgiga, mille lähedale kätt pannes võib tunda soojust, surinat või raskustunnet. Pendel hakkab positiivse energiavoo kohal päripäeva ringe tegema – Talioja käes suuri, reporteri käes vaid vaevumärgatavaid, kirjutas Postimehes Sandra Maasalu.

Kui maa seest kiirguvat energiat inimese vägi takistada ei suuda, siis igaveseks Nõiakaevu keemise peatamine on inimese võimuses kyll. Karstialale kavandatakse seitsme karjääriga Nabala lubjakivimaardlat, kus tööle asuksid Merko Kaevandused OY, Paekivitoodete tehas OY ja Kiirkandur AS.

Talioja koos Saku, Kiili, Kohila ja Kose valla juhtide ning elanikega on marus.

Allikad ohus

Kuni 25 meetri paksuste lubjakivilademete kaevandamiseks tuleb hakata sinna Mahtra soostikust pidevalt pealevalguvat vett ära pumpama. Vee kogus yhe paekarjääri kohta oleks kuni 23 000 kanti ööpäevas, sellest 7000 kanti põhjavett.

Karjääride avamisel ja põhjavee taseme alandamisel vähemalt 20 meetrit tõmmataks osa suurvett Tuhala jõest veel enne ära, kui see Nõiakaevu juurde jõuab. «Võib juhtuda, et hävitavadki Nõiakaevu ära,» ohkab Talioja.

Lisaks Nõiakaevule voolab maa all kolme kuni kuue meetri sygavusel viis salajõge. Eesti pikim, 11-kilomeetrine Kurevere maa-alune jõgi avastati eelmisel aastal. Tänavu juunis leidis geobioloog Rein Hanstein Saku ja Kiili valla mail veel yhe, yheksakilomeetrise maa-aluse jõe, mis ristiti Saku valla samanimelise kyla järgi Kirdaluks.

Nende ja terve hulga allikate veerohkus on Talioja sõnul samuti ohus. Lisaks jõuab väljapumbatav «surnud» vesi ilmselt 16 ymberkaudse kyla kaevudesse.

Kaheksakymnendate lõpus taheti Kiili vallas samuti paasi kaevandada ja karjääri rajamisega jõuti juba ka algust teha. Paekna kyla naine Salme Väljataga asus kaevandamise vastu võitlevate kohalike etteotsa.

«Plaan oli inimesi evakueerida. Just meie maja tagant pidi see piir läbi minema. See kõik tundus nii masendav,» räägib ta.

Aruste kyla Uuemaa talu peremees Elmar Iida räägib, kuidas toonased puurimised tema kaevu vee ära rikkusid. «Siiamaani ei kõlba juua,» kurdab ta. Tema köögi ja teeotsa alt jookseb läbi vastavastatud Kirdalu maa-alune jõgi.

Vene aeg sai läbi ning kaevandamine jäi pooleli. Nii Väljataga kui Iida on aga endiselt valmis kodukohta kaitsma. Nad kavatsevad täna Saku gymnaasiumi saalis Tagadi kylla kavandatava paekarjääri keskkonnamõju hindamise programmi avalikule arutelule minna ja ehk ka sõna sekka öelda.

Mis on Tuhalas?

• Karstiväljal voolab Tamsi allikatest algav 26 km pikkune Tuhala jõgi, millest 6 km voolab kolme haruna maa all.

• Kogu kanti iseloomustavad huvitavad karstinähtused, haruldased taimed ja rikas kultuurilugu.

• Sulu talus on Ülo Õuna  skulptuuride näitus.

• Vanas taluhoones asub Tuhala Looduskeskus.

Tuhala nõiad suvel magavad

Harjumaal Tuhalas on Nõiakaev – seda teavad vist kyll kõik eestimaalased. Kevaditi suurvee ajal, kui meediakanalid teatavad, et kaev «keeb», valgub sinna inimesi yle kogu Eesti haruldast loodusnähtust oma silmaga vaatama. Kesksuvel on suurvee ajal kaevus vihtlevad nõiad uinunud, kuid kohalikud elanikud peavad võitlust kaevu säilimise eest.

• Tuhala on paikkond Kose vallas Harjumaal, mille asustuse vanus on ligi 3000 aastat.

• Kõige rohkem teatakse Tuhalat Nõiakaevu järgi.

• Tuhala Nõiakaev hakkab keema 100 liitrit sekundis vaid siis, kui Tuhala jões vee vooluhulk on vähemalt 5000 liitrit sekundis.

• Teadlaste hinnangul on Nõiakaev unikaalsemaid loodusnähtusi Euroopas.

• Ymbruskonnas asuvad lähestikku Tuhala maastikukaitseala (196 ha), Kämbla looduskaitseala (171 ha) ja Tammiku looduskaitseala (97 ha).

Uuringud ei tähenda, et kopp on maasse löödud

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep tunnistab, et lubjakivimaardlat kavandatakse keskkonnamõju poolest väga tundlikku piirkonda. «Veeprobleem on number yks,» ytleb ta.

Kuigi praegu on keskkonnamõju hindamine plaanis vaid Nõmmkyla karjäärile, võib Raudsepa sõnul oodata, et lisaks Merko Kaevandustele taotlevad seda tulevikus ka Paekivitoodete Tehas OY ja Kiirkandur AS.

Kohalike elanike vastuseisust kaevandustele teab Raudsep enda sõnul kyll. «Kohalikud on tegelikult igale asjale vastu,» ytleb ta. «Kohalikud ei ole ainsad Eestimaa kodanikud, vaid seda on ka firmade esindajad.»

OY Merko Kaevandused esindaja Rein Ratas möönab, et kaevandamine tingib ulatusliku põhjaveetaseme alanemise.

Kohalike vastuseisu kohta ytleb Ratas, et see on täiesti loomulik ja rahustab, et kui keskkonnamõjude hindamine ytleb, et kylakaevud jäävad kaevandamise tulemusel kuivaks, siis jääb plaan katki. «See, et on tellitud keskkonnamõju hindamine, ei tähenda, et kopp on sama hästi kui maasse löödud,» kinnitab ta.


Postimees