[text]
Täna on

Tänane jakapäev, rahvakalendris ka olevipäev, ooljapä(ev), oleksipäev, oolipäev, olipä, olääpää, ooleba, hoolipäev, on maa lääneserva ja saarte pyha.

Koos mõni päev varem oleva jaakapäevaga (25.07.) on jakepäev yks heinaaja lõppu ja viljalõikuse algust tähistavaist päevist. Jakepäeva peamiseks tavaks on tavaliselt lamba, aga mõnikord ka mõne muu looma ohverdamine ja söömine. Seeläbi edenevad teised loomad paremini.

On arvatud, et olevipäevaks, hiljemalt lauritsapäevaks pidid olema sikud tapetud, sest pärast seda hakanud sokuliha haisema.

Olevipäeval on lammast ohverdatud ja söödud Norras, Rootsis ja Soomes. Setos on aga lamba andmise päevaks annepäev (26.07.). Jakepäeva kui ohverdamispäeva on mainitud vanemas kirjanduses.

Eisen kirjutab:

Iseäraliseks lammaste ohverdamise päevaks tuleb olevipäeva arvata. Sel päeval tapeti lammas, keda tavaliselt "Olevi lambaks" hyyti.

Lamba ohverdamine tõi elulammastele tevist ja sigidust. Tapetav lammas jäeti tihti niitmise ajal niitmata. Lammaste tõve puhul anti tõotus olevipäeval lammas tappa.

Emmastes on öeldud, et ooleba käib kuu nii madalasti, et isegi siga näeb seda. Samas on teatud, et kõige rasvasemad silgud on olevi- ja mardipäeva vahel. Kaarmas pole lubatud jakepäeval ahju kytta ja on arvatud, et tähed tulevad taevasse. Mujal on seda öeldud tavaliselt esimese rukkiemapäeva kohta (10.08.).

Vaata pärimust


Maavalla Koda