[text]
Täna on

Yle saja lapse nii Setumaa valdadest kui ka raja tagant lustis eile Põlvamaal Mikitamäe vallas Lyybnitsas Karisilla kylaplatsil toimunud yritusel, mis juhatas sisse 13. Seto Kuningriigi päeva. Kuningriik kuulutatakse välja täna kell 12 Mikitamäe kooli staadionil, kirjutas Mari-Anne Leht Võrumaa Teatajas.

Meremäe-Obinitsa põhikoolist oli eilsel yritusel 13 õpilast, neist kaheksa nooremat esinesid õhtul „Parmulauluga". Noored esinejad kinnitasid, et tahtsid lastepäevale tulla, sest neile meeldib esineda.

Vanemad tydrukud tulid yritusele selleks, et käsitööd õppida ja nalja nautida. „Kaotasin sõbra setu vöö ära, siin õpin selle tegemist ja siis saan talle selle tagasi anda," ytles Saskia.


Pensionipõlve pidav Maria Saaremaa Meremäelt tuli lastepäevale, et õpetada noortele huvilistele setu vööde, peapaelte ja järjehoidjate tegemist. „Mul on selleks lõngad, pulgad ja kudumislapits kaasas," ytles Saaremaa. Tema sõnul õpetatakse setu kaunistuste tegemist kuningriigi päevade ajaloos tänavu esimest korda.

Päeval õpetati Lyybnitsas järeltulevale põlvele sibulavaniku tegemist, kala puhastamist ja kypsetamist, õhtul aga setu kargust ehk setu naiste tantsu ning kasatskit ehk poiste kykktantsu.


Päeva lõpus esinesid lapsed oma kavadega, žyrii valis välja parimad, kes saavad täna suurte kõrval yles astuda.

Setumaa valdade liidu kultuurinõuniku Aare Hõrna sõnul oli eilne juba kolmas lastepäev enne kuningriigi päeva. „Kuningriigi päevale eelnev päev on täielikult lastepäev, sest tahame järeltuleva põlvkonna kuningriigi tegemistesse kaasata," selgitas Hõrn. Tema sõnul teenib kuningriigi päeva eri kohtades pidamine ka seda eesmärki, et lapsed näevad Setumaa erinevaid paiku.

Lastepäeva korraldamiseks saadi raha Euroopa Liidu Interreg III B programmist.
Tänasel kuningriigi päeval toimuvad traditsioonilised yritused, uus asi on setude uue hõberaha väljavalimine. Setu rõivastes tulijatele on sissepääs kuningriiki prii, teistel tuleb maksta 25 krooni viisamaksu.

Huvilisi on kaugemaltki

Seekordsele kuningriigi päevale tuli ka kymme noort vadjalast Jõgõpera koolist, mis asub Leningradi oblasti Kingissepa rajoonis, 45 km kaugusel Eesti piirist.

„Folklooriansambel Linnud esitab vanu vadja regilaule, uuemaid rahvalaule ja ning muinasjutu baasil yhe mängu," tutvustas yks kylaliste saatjatest, Eesti rahvaluule arhiivi juhataja Ergo Västrik.

„Tahtsin väga siia tulla, sest siin näeb palju huvitavat," ytles Arkadi (13), kes laulab oma rahva laule juba viiendat aastat.

Kaasanist pärit tudengile Oliya Bikmullinale on tänane kuningriigi päev aga kolmas. „Siin varem nähtud laulud ja tantsud on uskumatult ilusad ja huvitavad olnud," lausus ta selges eesti keeles.


Bikmullina lisas, et tänavu vaatab ta kava eriti tähelepanelikult, sest Kaasanis tahetakse tuleva aasta märtsis setu kultuuri päevad korraldada ja selleks on vaja esinejad välja valida.


Võrumaa Teataja