[text]
Täna on

t_2006_0726_156Vaike.gifViru Säru ettevalmistamise käigus otsisid huvilised yles põlise Vihula hiie, mille olemasolust enamusel Vihula elanikest polnud aimugi. Kohaliku rahvalauluryhma Tink-Tingadi juht Kai Tingas vestles kohalike põliselanikega, kuni leidis vanainimese, kes mäletab hiie asukohta. Seni vahendas enam kui sajandivanust nappi teadet Vihula hiiest yksnes Maavalla Koja võrguleht. Umbes 130 aastat tagasi mäletati veel hiie olemasolu ja viidi sinna ande.


08.07. öösel külastas umbes 40 Viru Särul viibinud inimest Vihula hiit, laulis seal regilaule ja sidus tänutäheks kosutava elamuse eest hiiepuudele paelu. Hiie kylastamisest kirjutas meeleoluka ylevaate Viru Säru taidejuht Igor Tõnurist.

Vihula hiis on madal kivine seljandik, mis on osaliselt kaetud metsaga. Mäel võib märgata kahte ilmselt looduslikku päritolu pärnaringi, milles kasvavd pärnad äratavad tähelepanu kummalise võra poolest. Pärnade tyved on sirged ja oksi kasvab yksnes puude ladvus. Ringist väljaspool võib leida ka tavalise ilmega pärnasid.

Vana hiiepärimus, Igor Tõnuristi koostatud hiie kylastamise kirjeldus ja hiiepildid on koondatud lehele, millega saab tutvuda siin.


Maavalla Koda