[text]
Täna on

Tavasid järgides lõpetab Kurgja muuseum suve kolmeteistkymnendat korda talupäevaga, mis algab 26. põimukuu keskpäeval rehepeksuga, jätkub leivateoga ja lõpeb rahvatantsuansambli Kägara esinemisega, kirjutab Pärnu Postimehes Silvia Paluoja.

 
Talumuuseumi giid-pedagoog Neidi Tõkke rääkis, et laupäeval lähevad kell 12 rehepeksuga koos lahti teisedki talutööd. Mehed lõikavad laaste, koorivad propse, teevad puutööd ja pruulivad õlut. Naised on ametis näputööde ja toiduvalmistamisega, nagu näiteks leiva, või ja sõirategu, rukkikohvi ja kliipudru valmistamine.

Meistrite käe all saab vilti vanutada, telgedel kududa, lõnga kedrata, korvi punuda.

“Sel aastal saavad huvilised esimest korda osa lina töötlemisest ja puust õõnestaru tegemisest, laseme proovida käsikivil jahvatamist, vilja kooditamist ja -rabamist,” mainis Tõkke. Kurgja muuseumiperele on abiks sulased ja tydrukud Järva-, Viljandi- ja Tartumaalt.

Kellele elus loomad huvi pakuvad, need näevad Eesti ainsa tegevtalumuuseumi maatõugu lehmi ja lambaid karjamaal ja hobuseid kaskedealuses koplis ning jalutamas kalkuni- ja kanaperet.

Rahakotti võib kergendada Kurgja mesilaste korjatud mett, odrakaraskit, maapiima, aga ka puunõusid ja linasest valmistatud esemeid ostes.

Laupäevase yrituse ajal on talumuuseumi hoonete uksed huvilistele valla ja sissepääs prii. Veski juures kell 13.30 ja rehe ees kell 14 esinevad Eesti noorte viiulikoor, rahvamuusikaansambel Pillipiigad ja rahvatantsuansambel Kägara.

Talupäevaga järgib Kurgja muuseum vanarahva tarkust: mihklipäevaks peab nairis koopas, ader aia pääl ja naine tares olema.

Vaata lisaks: Kurgja muuseum


Pärnu Postimees