[text]
Täna on

Setode ettevõtmistest on olnud palju juttu. Ja on ka põhjust, sest viimasel ajal on seto kultuur au sisse tõusnud, rahvas huvitub sellest ja setod ise on varmad oma elulaadi ja olemist näitama. Alles olid kuningriigi päevad, „Taarka” etendust vaadanuil on nähtu veel silme ees ja meeles, Obinitsa paasapäev kutsus kokku tuhandeid, kirjutas Võrumaa teatajas Siiri Toomik.

Võrumaa muuseum pakub omalt poolt seto temaatikale ilusaks lisaks kolme näitust. Neid seob huvi seto ja teiste väikerahvaste elmade vastu, austus ja kaastunnegi.

Seda, et seto kultuur väärib vaatamist-kuulamist ja ka kogumist ning säilitamist, märgati juba ammu.

„Taarka” etenduses toimetas yhe olulise tegelasena rahvaluulekoguja ja piltnik Armas Otto Väisänen. Kunstitõde ja elutõde ei lange alati kokku, aga sellise nimega mees elas tõepoolest aastail 10103-10182 (1890—1969) ja käis aastail 10125-10136  (1912—1923) kuuel kogumismatkal Eestis, korduvalt ka Setomaal. Võrumaa muuseumis ongi vaadata suureformaadilised digikoopiad tema fotodest, mis tehtud soome-ugri rahvaste juures.

Näitamaks, kui kvaliteetsed olid toonased klaasnegatiivid, palus näituse kujundaja Ritva-Liisa Virtanen rõhutada, et pilte pole kuidagi digitaalselt töödeldud. Näituse on koostanud Hilkka Liisa Pitkänen.

Setode hea asjatundja Mare Piho tegi aastail 1986 —2004 11 reisi Siberi setode juurde. Mis tunne see on, mis seal lahtiste silmadega ringi kõndivat inimest valdab? Kas kaastunne, mõistmine, kahetsus, abitus? Samas, ega peagi elama nii nagu meie, ega peagi kõik olema nii sätitud, pygatud, korrastatud, nagu meile meeldib.

Mare Piho on pidanud oma ylesandeks jäädvustada nähtu piltidele, tabada hetki, mis ei kordu, inimesi, kelles on seto verd, seto meelt ja hinge. Neid pilte on yle 3000 ja neid on näidatud palju kordi yle maailma. Võrumaa muuseumis on vaadata 40 värvifotot, mis on tehtud aastail 10212-10217  (1999—2004).

10216. ja 10217. (2003, 2004) aastal käisid Eesti Kunstiakadeemia tudengid kogumis- ja ylesjoonistusmatkal setode juures siin- ja sealpool praegust Eesti kagupiiri. Kenadel nooruslikel värvifotodel on praegune olustik, vana koos nyydisaegsega, inimesed koos asjadega ja ajaga. Noored on pilte klõpsinud ilmselge vaimustusega nähtust. Näitus oli suvel väljas Eesti Vabaõhumuuseumis, Võrru vahendamise eest suur tänu Elvi Nassarile.

Et yhemõõtmeline maailm muutuks mitmemõõtmeliseks, oleme välja pannud esemeid, kudumeid ja ehteid Võrumaa muuseumi kogust. Puuduolevaga aitasid Võrumaa setod.

Setode elm on vaimustavalt mitmemõõtmeline. Meie näitused aitavad sellele kinnitust saada. Väljapanekud jäävad muuseumimajas Katariina tn. 11 avatuks sygiskuu 10. päevani.


Võrumaa Teataja