[text]
Täna on

Eelmisel laupäeval Muhu Villapäeval loodi looduslike kiudude ning vanaaegse käsitöö huvilisi koondav Eesti Kullaketrajate Koda, teatas Roheline Värav.

"Selline liikumine oli vajalik nii iidsete käsitöövõtete kui vanade sortide ning tõugude säilitamisele kaasa aitamiseks," ytles yks algatajatest, Eesti Maalamba Ühingu president Gilleke Kopamees. "Viimase tõuke meile poolteist kuud tagasi Inglismaal Woolfestil vastavad Shoti, Rootsi ja Norra ning USA organisatsioonid, keda inglise keeles nimetakse tavaliselt Spinners Guildideks."

"Kohaliku lina ja vanaaegsete villalammaste kasvatamist tuleb elus hoida. Ei lina, kanepit ega villalambaid pole meie maarahvas kasvatanud ilu pärast. Kui kaovad oskused kiutaimi ja villa töödelda kaotame suure tyki oma kultuurist ning bioloogilisest mitmekesisusest."

Liikumise algatajateks olid Pärandkoosluste Kaitse Ühingu esinaine Kadri Tali, Gilleke Kopamees, Katrin Kabun ning Imbi Jäetma Eesti Maalamba Ühingust ja Muhu Käsitööselts “Oad ja Eed”.

Kõik ketramise huvilised Eestis on oodatud endast teada andma ja tuttavaks saama kodulehel www.maalammas.ee esimest yleeestilist kokkusaamist plaanitakse oktoobri algul Muhu Kaubahoovis.

 
Roheline Värav