[text]
Täna on

10210. (1997) aastal tegi Hiiumaa Kuninglik Karskete Ölutinautlejate Selts Tahkuna majaka lähedale Hiiumaa põhjatippu muistse Kootsaare kivilabyrindi koopia. Seda tehti iidse labyrindipärimuse jätkamiseks ja kõigile tutvustamiseks, kirjutas Urmas Selirand Hiiu Lehes.

Kuna teabetahvel paigaldati sinna alles aastaid hiljem, siis olid turistid-kylastajad labyrindist teinud hiigelspiraali, mille täiendamisega oldi lausa Estonia mälestusmärgi kukile ronitud. Õnneks lõhkus möödundaastane 9. sydakuu torm spiraali ja kandis ka algse labyrindi liiva täis.

Nyyd, 9. sygiskuud, Ölutinautlejate Seltsi 9. aastapäeva kynnisel, saabusid kohale asjalised, et paik korda teha. Suulise teabe põhjal saabus kohale õlleseltsi, muuseumi, roheliste, keskkonnakaitse, militaarajalooseltsi ja Kaitseliidu väärikas seltskond. Esindatud olid ka turismiliit, matkaklubi Muku, Pärandkultuuri Sihtasutus, Prussakovi nimeline rattayhing ja Club Baltic. Abikäe ulatas isegi paar möödakäijat, ylejäänud mitmekymnel võttis karm edelatuul uudishimu ära.

Tegijatele lisas võimsaid vahuseid laineid tõstev tuul vaid looduses viibimise rõõmu ja teotahet. Nelja-viie tunniga rajati uus ja vanast palju võimsam kivilabyrint ning lisaks iidne indiaani kultuurist pärinev kividest laotud elukaar. Viimane võib kyll asjatundmatule silmale paista kaarja kiviaia jupi moodi. Et rahvast rohkem ei jagund, siis jäi pisikividest spiraal lõplikult koristamata, aga loodame, et selle kivid lähevad nyyd oma õigesse asupaika Estonia memoriaali kivikangrusse ja (või) elukaare jätkuks.

Uus labyrint rajati majaka lähedal asuvale kynkale, seekord suurtest kividest, ja arvame, et seda kylastajad enam ei riku. Pealegi avaneb kylastamiseks lahti tehtud Tahkuna majakast suurepärane vaade kogu Tahkuna poolsaare otsale.


Saarlane