[text]
Täna on

t_12vi19_267Vaike.gifPorikuu 14. päeval annab maahõngulist regirokki viljelev Metsatöll Jõhvis avalöögi hiite ja teiste looduslike pyhapaikade kaitsele pyhendatud kontsertsarjale "KODUHIITE KAITSEL".

Jõhvis, Kuressaares, Haapsalus ja Tallinnas toimuvatel kontsertidel esinevad koos Metsatölluga ansamblid Eesti-, Soome- ning Lätimaalt, et samas astuda yhiselt välja meie hiiepaikade eest.

Kontserdidel jagatakse teavet pyhapaikadest ja kutsuakse yhinema pöördumisega hävimisohus olevate hiite kaitseks.

Metsatöllu teatas seisab: “Meie rahva kõige pyhamad paigad — hiied — on ohus. Eesti ärimehed ja valitsejad on pöördunud hiite vastu ja jätkavad seda, mida alustasid ristisõdijad, kui nad raiusid Ebavere hiiemäel maha meie maajumalate näod.”

Eesti riigiasutused on lubanud ehitada iidsele Kunda hiiemäele elektrituulikud, Ebavere hiiemäele laiad sporditeed, Palukyla hiiemäele puhke- ja spordikeskuse, Panga hiide autoparkla, Võrkla hiiemäele mobiilsidemasti, Adavere hiiemäele maanteelaienduse, raiuda Rosma ristipuud jne.

Eestis on teada umbes 550 hiit ja paar tuhat muud looduslikku pyhapaika. Vaevalt viiendik neist on riikliku kaitse all. Kuid nagu Kunda, Panga ja teiste hiite juhtumid näitavad, pole tegelikult ykski pyhapaik kaitstud.

Ent nyyd on mõõt täis, hõikab Metsatöll: “On aeg ajada selg sirgu ja hyyda valjul häälel: hoidke oma äriprojektid ja masinad eemal pyhapaikadest! Hiied kuuluvad kogu rahvale. Need kuuluvad meile, meie esivanematele ja meie järeltulijatele.”

Meil on hiisi vaja, et koguda ja hoida elujõudu, olla koos oma esivanemate ja maajumalatega. Hiied pole äritegemiseks või meelelahutuseks. Nad on selleks, et saaksime jääda rahvana iseendaks ja kesta edasi.

Võõrvõimu ja võõra vaimu vaenuliku tegevuse tõttu on paljud pyhapaigad täna armetus seisus. Kuid nad on siiski alles, kuni pole täis ehitatud või tyhjaks kaevandatud. Kuni on alles hiie pind, võib sellest sirguda uus hiiemets. Las hiied kasvada!

Kontserdid toimuvad:

14.10. kl. 18.00 Jõhvi kontserdimajas
03.11. kl. 19.00 Kuressaare kultuurikeskuses
04.11. kl. 19.00 Haapsalu kultuurimajas
11.11. kl. 19.00 Tallinnas Rock Cafes (Osta pilet Piletilevist)


Maavalla Koda