[text]
Täna on

26.09. kl. 11.45 ETVs: Osoon (kordus).
Meie sõnum on lihtne: hoiame ja armastame Eestimaa rikast ja ainulaadset loodust! Kutsume oma vaatajaid osa saama põnevatest looma- ja taimelugudest, kohtuma huvitavate persoonidega, rikastama oma teadmisi Eestimaa loodusest ja kaasa rääkima teravates keskkonnaprobleemides. Uus autor-saatejuht Kristjan Kaljundi on Aegna saarel. Kristo Kiiker põletab Saaremaal tõrva. Aleksei Turovski räägib meile tublist õppurist Rebasest. Režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

26.09. kl. 14.30 ETVs: Kordumatu Eestimaa: Pakri poolsaar (kordus).
Põhja-Eestis Pakri poolsaarel on maastikukaitseala, mille peamine vaatamisväärsus, Pakri pank, on paekalda yks kaunimaid osi. Autor Galina Velman, režissöör Sergei Ledenjov.

26.09. kl. 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

27.09. kl. 19.35 ETVs: Osoon.
20. sajandi alguses loodi Vaika saartele lindude looduskaitseala, mis oli Tsaari-Venemaal ennekuulmatu pretsedent. Vaika linnuriik on Eesti looduskaitse synniloos niisama oluline kui Yellowston'i rahvuspargi asutamine maailmas. Mis toimub Vaika saartel täna? Kunagi vaikselt ja aralt alustanud Matsalu loodusfilmide festival on aastatega maailmas tuntust võitnud. Selleaastasele festivalile lisab kindlasti pidulikkust meie loodusfilmide suurmeistri Rein Marani 75. synnipäev. Aitäh, Rein, hingehaaravate looduskaadrite eest! Ilves pidavat olema kõige tolerantsem loom. Milles see avaldub? Autorid Kristo Kiiker, Kristjan Kaljund ja Aleksei Turovski. Režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

27.09. kl. 21.00 Klassikaraadios: Olemine. Sinivalla serval.  
Lauri Sommeri saade mulgi luulest, Nikolai Baturinist. Kordus 01.10. kl. 14.05.

28.09. kl. 21.35 ETVs: HotDok Preestrid ja ahistatud lapsed (Abused and Catholic, Inglise 10216).
Bostonist alguse saanud ja yle maailma kulutulena levinud skandaal katoliku preestrite ymber on sundinud ametist tagasi astuma nii mõnegi kõrge vaimuliku. Seksuaalselt ärakasutatud lapsed on pärast aastakymneid vaikimist yhinenud ja nõuavad kiriku ymberkorraldamist. Kommenteerivad Margit Kilumets ja Põhja Politseiprefektuuri Lastekaitsetalituse juht Pille Alaver.

29.10. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

29.10. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

29.10. kl. 21.15 Klassikaraadios: Folgialbum. Girls of Angeli - The New Voice of the North (Finlandia Records 10210).

20.09. kl. 19.05 Klassikaraadios: Pärimuster (kordus).

01.10. kl. 11.15 ETVs: Lastefilm Unna ja Nuuk (Unna and Nuuk, Soome 10219).
11-aastane tydruk Unna tunneb yhel päeval rinnus tugevat valusööstu ning tajub, et tema armastatud vanaisa elu on ohus. Vanaisa, kelle elu Unna tänu ootamatule aistingule päästab, tunnistab talle haiglas toibudes, et tydruku soontes voolab šamaani veri ning teda on õnnistatud imetervendaja võimetega. Nõiaraamatu ja šamaanitrummiga varustatult siirdub Unna kaugesse kiviaega, et vanaisa haiguse vastu rohtu leida. Tydruk sõbruneb iidses yhiskonnas kohaliku šamaani poja Nuukiga, ent kohtudes vaenuliku hõimu esindajatega, langevad mõlemad noored vangi. Unna ja Nuuk pääsevad kyll plehku, aga nyyd seisab neil ees pikk ja raske teekond Nuuki kodukylla.

01.10. kl. 12.40 ETVs: Dokumentaalfilm Nahkhiirte varjatud maailm (Benjamin ja lepakon metsästäjat, Eesti/Soome 10219).
Soome loodusfilmide operaator Benjam Pöntinen avastab ekspertide abiga nahkhiirte varjatud maailma Eestis ja Soomes. Benjami veider nahkhiiremissioon viib teda tohututesse koobastesse, vanadesse lossidesse ja lagunevatesse häärberitesse. Nahkhiirte filmimine on keeruline, abiks tuleb võtta infrapuna - tehnika. Entusiastlikud nahkhiire-uurijad aitavad Benjamil näha neid euroopa öölendureid uues, palju positiivsemas valguses.

01.10. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat, koer ja kass. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna. Kordus kl. 23.05.