[text]
Täna on

t_LietLavlut.gif14. porikuud toimub Rootsis Östersundis neljandat korda alternatiiv-eurovisiooniks kutsutud Euroopa vähemuskeelte lauluvõistlus Liet-Lavlut International. Ansambel Raud-Ants astub seal võistlustulle esindades meie hääbuvat naaberrahvast – vadjalasi, teatas Raud-Ants.


Seekordsel eelkonkursil jõudsid enam kui 60 osalise seast edasipääsenute hulka gaeli, saami, mänksi, ungari-mustlaste, meä, friisi, baski, friuuli, galeegi, ja oksitaani kogukondi esindavad muusikud. Esmakordselt lauluvõistluse ajaloos osaleb yheteistkymne väljavalitu seas ansambel Eestist, folk-metalit viljelev Raud-Ants vadjakeelse looga „Kui miä kazvolin kanaine“.

Ajalooliselt ka nyydse Eesti maa-alal elanud vadjalasi leidub tänapäeval veel Leningradi oblasti lääneosas mõnes Soome lahe äärses kylas . Viimase Venemaa rahvaloenduse andmetel luges end vadjalaseks veel mõnikymmend inimest ning vadja keel on igapäevasest kasutusest kadunud. Ometigi on 20. sajandil peamiselt Tartu ylikooli professor Paul Ariste töö tulemusel talletatud aukartustäratav hulk vadja keele- ja pärimusainest.

Yritust kannavad yle mitmete Euroopa regionaalkeelte raadiojaamad ning Rootsi riigitelevisioon. Lisaks rahvusvahelise žyrii otsusele toimub ka interneti- ja SMS-hääletus.

10215. aastast tegutsev Raud-Ants esitab maarahva regilaulude töötlusi. Ansambel on oma sihiks seadnud luulelise rahvalaulutooni sidumise metalmuusika kõladega. Siiani on Raud-Ants esinenud valdavalt omamaistel rock- ja folkmuusika yritustel.

Vaata lisaks:

Raud-Ants

Vadjalased

lauluvõistlus Liet-Lavlut International


Maavalla Koda