[text]
Täna on

t_kedervars_3.gifLaupäeval, 7. porikuud toimuvad Saaremaal Leisi alevikus kedervarrega ketramise kursused "Kuidas saada kullaketrajaks?". Kõigile naistele ja tydrukutele jõukohast ja sobilikku oskust õpetavad Gilleke Kopamees ja Katrin Kabun Eesti Maalamba Yhingust.


Kursus algab hommikul kl. 11.00 materjaliõpetuse loengu ja villa kasutamise ajaloo ylevaatega ning kestab ketramise kaasahaarava treeninguga terve päeva. Kursus toimub sarjas "Kullaketrajate Villapäevad".

Korraldajad lubavad, et päeva lõpuks oskavad kõik osavõtjad kedervarrega kedrata. Lisaks saavad värsked ketrajad kaasa isikliku kedervarre ja pakikese eri tyypi villadega.

Stilist Gilleke Kopamees ja disainer Katrin Kabun ytlevad, et neil on ketramisega tõsi taga:

"Meil on tõsine kavatsus õpetada uus põlvkond ketrama, et taastada selle kultuuriosa järjepidevus.

Eestis on nii lina kui vanaaegsete villalammaste kasvatamine hääbunud. Kodumaise toormaterjali kasutamise oskuste säilimise seisukohalt on aga tähtis, et naised ja tydrukud õpiksid jälle ketrama ja oleksid võimelised seda oskust ka edasi andma. Ketramise taaslevik aitaks kaasa nii loodusliku kui kultuurilise elurikkuse säilimisele.

Pealegi on see nii naiselik - kõndides ning sõbrannaga lobisedes lõnga teha! Muheluseks, lohaka ryhiga kedervarrega kedrata ei saagi, nii et seda võiks kas või modellikoolidesse kohustuslikuks õppeaineks sisse viia. Kahtlustame, et on "oht" et see võibki popiks saada."

”Villakasutamise paari tuhande aastase ajalooga võrreldes on vokk võrdlemisi uus "tehnikaime", mis sai maarahva seas laialt levinuks alles paarisaja aasta eest”, ytlevad korraldajad ja lisavad:

”Kedervarrega ketramine on yrgne ja lihtne ning see on võimalik ära õppida kõigil. Kedervart on kerge kotti pista ja kaasa võtta.

Lihtsalt jalutades, sõpradega suheldes, kasvõi lennukiga reisides on lahe isiklikust koerast, lambast või angoorakassist lõnga kedrata. Väga põnev on ka segada erinevaid kiudusid.”

Kursusel on veel vabu kohti. Enda osalemisest saab teatada tel. 5205331.

Kursus hind 500 krooni sisaldab igale osalejale kedervart ning treeninguks vajaminevaid erityybilisi villu. Samuti on hinna sees hommikukohv võileivaga ning  soe lõunasöök.

Pilt: Kedervarrega ketramine on lihtne, www.maalammas.ee


Maavalla Koda