[text]
Täna on

t_hoimupaevad.gifTäna algavad Eestis järjekordsed soome-ugri hõimupäevad, mis on soome-ugri maailma tähtsaim korrapäraselt toimuv kultuurisyndmus, teatas Postimees.


Vastavalt 1931. aastal toimunud IV soome-ugri kultuurikongressi otsusele tähistatakse hõimupäevi kõikjal soome-ugri maailmas iga aasta porikuu kolmandal nädalavahetusel.

1940. aastal hõimupäevade tähistamise traditsioon katkes, kuid eesti-ungari seltside initsiatiivil taastati traditsioon 1988. aastal. 1991. aastast on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus.

Eestis on hõimupäevade tähistamine muutunud traditsiooniliseks suuryrituseks. 2000. aastal kinnistas hõimupäeva oktoobri kolmandale nädalavahetusele ka IV Soome-Ugri Rahvaste Maailmakongress Helsingis.

Tänavused hõimupäevad kompavad soome-ugri rahvaste keele- ja kultuuripiire, näiteks konverentsil «Rahvariiete maagia» ja näitusel «Volgamaa rahvaste rahvariided» osalevad ka tatarlased ja tšuvašid.

Eestisse saabub ka väike tšuvaši pärimusansambel, samuti osalevad marid Tatarstanist. Tatarlaste ja tšuvašide kaasamisega pyytakse näidata  soome-ugri rahvaste ja nii-öelda volga-turgi rahvaste vastastikuseid mõjutusi ja tihedat sidet.

Turgi mõju on kaasa aidanud soome-ugri rahvaste rahvusliku identiteedi säilimisele.

Seekordsed hõimupäevad kujunevad suuremahulisemateks kui varasemad ja haaravad pea kõiki maakondi. Eestisse saabuvad liivlased, Sankt Peterburi põlisrahvaste ansambel, kuhu kuuluvad isurid, ingerisoomlased, vadajalased, karjalased, vepslased, lisaks veel marid Tatari Vabariigist, komid, udmurdid, mordvalased.

Tavakohaselt avatakse hõimupäevad teisipäeval Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu fuajees Eesti Kunstiakadeemia vepsa näitusega «Taivas. Armastusega Vepsamaast» suvise uurimisreisi joonistustest ja fotodest.

Udmurdi, mari, mordva, tšuvaši ja tatari käsitööd ja nende valmimist saab vaadata ning ka õppida Eesti Käsitöö liidu ruumides, kus on avatud ka vastav näitus.

Tavapäraselt toimuvad suured hõimukontserdid reedel Tartus ja laupäeval Tallinnas. Väiksemate linnade ja maakondade koolides ja kultuurimajades toimuvaid kontserte kokku lugeda ei jõuagi. Lisaks autentse folkloori esitajatele on kylas ka ansambleid, kes esitavad professionaalseid töötlusi või rahvuslikku popmuusikat. Kontserdid on tasuta.

Tallinnas KUKU klubis toimuvad veel teisipäevast laupäevani soome-ugri rahvaste õhtud, laupäeval pärast suurkontserti aga hõimupäevade lõpupidu.

Vaata lisaks

Postimees