[text]
Täna on

Kolm Pärnumaal haabja valmis raiunud kultuuriakadeemia tudengit lasksid veesõiduki laupäeval Viljandi järvel esimest korda lainetele, kirjutas Sakalas Jüri E. Kukk.

Rahvusliku ehituse eriala tudengid Alvar Kikkas, Priit Peterson ja Heiki Merk alustasid tööd juulis Pärnu jõe ääres. Neid juhendas Siberis hantide juures elanud Ronald-Einar Rüütel.

«Selline haabjas ongi Põhja-Siberi rahvaste juures levinud,» rääkis Alvar Kikkas. Tema sõnul ei teinud ehitajad pikki tööpäevi ja lootsik valmis kahe nädalaga.

Haabjas on haavatyvest kynakirvega välja raiutud, see on 5,3 meetrit pikk ja kõige laiemas kohas 70 sentimeetrit lai ning paadiseina paksus on 2,5 sentimeetrit.

«Tonnisest palgist jäi järele 40 kilogrammi,» ytles Kikkas haabja raskuse kohta. Nii jaksasid neli meest selle Oru tänavalt järve paadisillani kanda. Viljandisse oli haabjas jõudnud sõiduauto järelkärus. Haabjas jääb Viljandi järvele.

Projekti rahastas Eesti Kultuurikapital ja see jääb kultuuriakadeemia fondi.

Esimese sõidu tegid meistrimehed kolmekesi, kuigi paat on mõeldud yhele. Handid kinnitavad lootsiku ette võrgud ja sõuavad yhe mõlaga.

«Haabjasõit on omaette kunst, see vajab harjumist ja nõuab paadi tunnetamist,» lausus Kikkas. Laupäeval läks sõiduk korra ymber ja mehed leidsid end umbes meetrisygavusest veest.


Sakala