[text]
Täna on

Jõhvi kontserdimajas toimub laupäeval, 14. porikuud rokipidu, millesarnast pole see aastaseks saanud ehitis oma seinte vahel veel näinud, kirjutab Tiia Linnard ajalehes Põhjarannik.

Eesti uusima kontserdimaja paljukiidetud akustika pannakse proovile klassikalise muusika kodu jaoks uskumatute detsibellidega, mida vaid raske roki kahurvägi tekitada suudab.

Hiite kaitseks

Rokkansambleid tuleb laupäeva õhtul lavale kaheksa, kuulsaim neist eesti rahvamuusika ja heavy metal´i karmikoelist segu viljelev Metsatöll, kelle populaarsus on laienenud karvaste ja suleliste piiratud ringist silutute massidesse. Ilma on kujundanud ka Eestimaa tätoveerituim bänd Nyrok City, kes oma mässumeelseimal ajal laulis veenide läbilõikamisest ning avaldas soovi tappa president. Viimasega jõuti ka kaitsepolitsei huviorbiiti. "Nyrok Cityga tänaseni kaasas käiva skandaalse ilme kujundas suurel määral bändi pikaajaline laulja Peeter Pask, kes suutis tõelise aatomikuna soovi korral igast kontsertsaalist Nagasaki linna teha," tõdeb Tartu muusikutest kirjutada võtnud Eesti Ekspress, kelle sõnul emigreerus aatomik kodurahu huvides lõpuks Saksamaale.

Jõhvi ei tulda siiski katsetama uue kontserdimaja rokipidavust – et kas katus lendab pealt või mitte –, vaid missioonitundest Eestimaa hiite kaitseks laulma, kuigi seda osanuks rohkem regilaulikutelt oodata.

Lõhnavad pärimusmuusika järele

Traadipille kasutava raske roki jaoks "tundmatutel" pillidel mängib Metsatöll, kus kõlab ka seitset sorti kandleid, šamaanitrumm ning parmupill, torupill ja kännupill. Lisaks Metsatöllule miksib pärimusmuusikat rokiga ka Nikin Suns. "Nemad lõhnavad kohe väga pärimusmuusika järele," kinnitab Sutt, "ning sobiksid sellest seltskonnast hiite kaitsjate esiritta."

Hiite kaitsjate rindejoonel on eelkõige maausulised, kelle sekka Sutt ennast siiski ei arva. "Mina vist usun ainult rokkmuusikasse," tõdes ta. "Ja kindlasti ka endasse." Kyll aga võib Suti sõnul leida maausuliste juuri Metsatöllu koosseisus.

Ansambli trummari Atso sõnul on Metsatöll hiitega sama tihedalt seotud nagu sportlane tossudega. Ansambli torupilli- ja kandlevirtuoos Lauri käib Atso sõnul hiies aeg-ajalt omaette uitamas ja pilli mängimas ning teistelegi bändiliikmetele olevat maausk teistest uskudest hingelähedasem, võtmata siiski fanatismi kuju.

Metsatöll tuleb Ida-Virusse mängima esimest korda. "Neid kohti on teisigi, kuhu me pole veel jõudnud, kuid järgmisel aastal me selle asja parandame," lubas ka Metsatöllu mänedžerina tegutsev Atso, kelle sõnul on bändil plaanid tehtud juulikuuni.

Kontsert algab kell 18 ja lõpetab kaks tundi pärast sydaööd. "Niipalju on laval pausi, kui yks bänd paneb oma asjad kokku ja teine yles," kinnitas Sutt, kes reedel Jõhvi kontserdimaja kaemas käis ning linna peal flaiereid jagas. "Ida-Virumaa kultuurielule tuleb selline karm andmine ainult kasuks," leiab Sutt. Kindlasti tuleb, kui maja pysti jääb. Jäi kontserdimaja kohal asunud kultuurikeskus pysti, jääb seegi, kinnitab Sutt: "Egas uusehitise konstruktsioon nõukaaegsetele ometi alla jää!"

Plats puhtaks

Metsatöll astub kammersaali lavale esialgsete plaanide kohaselt kell veerand kaheksa. Istekohti ei maksa sel yritusel otsida, sest neid lihtsalt pole: plats lyyakse puhtaks ehk siis toolidest lagedaks.

Piletihind? Piletihind on tõsise tööpäeva pikkuse keevitamise kohta laval peaaegu et olematu – 50 krooni. "See ei ole kohe kindlasti kommertsyritus," nentis Sutt, kelle korraldatavat festivali toetavad mitte-eestlaste integratsiooni sihtasutus ja hasartmängumaksu nõukogu.

Eesti muusikute kõrval astuvad lavale ka Eesti vene muusikud. Kaks bändi – M.O.R.A ja Vavilon – on Narvast. Ida-Virumaa muusikuid on ka Smashed Nail Sisteri ja Inferno koosseisus. "Nii et lisaks hiitele ja hevimeestele on sel kontserdil yhendatud ka eesti ja vene muusikud," nentis Sutt, kes tahtmist täis Eesti killustunud muusikaelus kõiki yhendada, et idas teataks, mis läänes tehakse, ja põhjas oldaks kursis, mis lõunas synnib. "Neid yritusi, kus nii eesti kui vene muusikud esinevad, on hoopiski vähem," tõdeb ta.

Jõhvi kontserdiga antakse festivalile "Koduhiite kaitsel" avalöök. Järgmised ylesastumised leiavad aset 3. kooljakuud Kuressaare kultuurikeskuses, 4. kooljakuud Haapsalu kultuurimajas ja 11. kooljakuud Tallinnas Rock Cafes. Metsatöll kui festivali raudnael esineb kõigis neljas paigas, ylejäänud esinejad erinevad kontserdipaigati.

Hiite kaitsele asunud Metsatöllu trummari sõnul on pärimusmuusikat raske rokiga miksiv Metsatöll looduslike pyhapaikadega seotud sama tihedalt kui sportlane oma tossudega.


Põhjarannik