[text]
Täna on

t_Metsatoll.gifLaupäeval, 14. porikuud kutsus Metsatöll Jõhvis toimunud kontserdil kaitsma hiisi ja yhinema ansambli eeskujul pöördumisega, milles soovitakse Vabariigi Valitsuselt kiireid samme looduslike pyhapaikade olukorra parandamiseks.

Kontsertsarjale “Koduhiite kaitseks” avalöögiks saanud syndmust oli kogunenud nautima mõnisada Metsatöllu ja hiite sõpra. Lavalt kõlasid ansambli vanemad ja uuemad lood nagu näiteks Rauavanne, Hundiraev ja Ussisõnad, millele kuulajad hoogsalt kaasa elasid.

Koos Veljo Tormisega regilaule elustanud ansambli tõi hiite kaitsele sisemine veendumus ja sygav mure esivanemate pyhapaikade pärast. Täna on ärimeeste haardes hiied Kundas, Palukylas, Pangal, Ebaveres ja mujal, kuhu kavandatakse erinevaid äriprojekte ja ehitisi.

Varulvenina tuntud Metsatöllu liige Lauri Õunapuu ytles: “Ykskõik millise pyhapaiga rikkumine puudutab iga põlisväärtustest hoolivat inimest ja on võrdne rynnakuga isiku, rahva ja maa vastu. Me ei saa leppida sellega, et paik, mida meie vanavanemad ja nende vaarisad on pidanud pyhaks ja puutumatuna tuhandeid ja tuhandeid aastaid, mis kannab meie rahva mälu ning tõekspidamisi sellest ajast kuni tänapäevani, hävitatakse kellegi või millegi jõukuse või mugavuse nimel.”

Varulven jätkas: “Eestlasena, ja oma maa patrioodina, on meil vaja selle vastu astuda ja seista selle nimel, et ka meie lastel ja lastelastel oleks oma hiie paik, kuhu minna ja olla oma esivanemate, looduse ja mälestustega, mida ei osta mitte yhegi raha eest. Eestis on kohti kyll kuhu ehitada parklaid, puhkekeskusi ja tuulegeneraatoreid ent kui pyha koht on hävitatud, siis ta on hävitatud igaveseks ning seda ei too ega loo enam iialgi tagasi ja endiseks! Las hiied elada!"

Kontserdil jagas pyhapaikadest lähemat teavet ja kogus pöördumisele allkirju Maavalla Koda.

Järgmisena laulab metsatöll hiite kaitseks 03.11. Kuressaares, 04.11. Haapsalus ja 11.11. Tallinnas Roc cafes. Kontserditel jagatakse teavet pyhapaikadest ja saab yhineda pöördumisega.

Pilt: Metsatöllu liikmed andsid allkirja looduslike pyhapaikade kaitseks mõeldud pöördumisele ja kutsuvad rahvast sellega yhinema.

Vaata lisaks:

Pilte Jõhvi kontserdilt, pöördumine jm “Koduhiite kaitsel” asju


Maavalla Koda