[text]
Täna on

Kunda linnavõimud kaebavad halduskohtu otsuse suure tõenäosusega edasi, kirjutas EPLs Ulvar Käärt.

Tartu halduskohus kuulutas eile Härjapea taarausuliste ja maa-usuliste koja kaebusel õigusvastaseks Kunda linnavolikogu tänavu juulis langetatud otsuse, mis lubab rajada Kunda hiiemäele tuulepargi.

Põhja-Eesti maausulisi yhendav Härjapea koda pöördus kohtusse, sest tuulepargi ehitus kahjustaks oluliselt hiit kui kultuurimälestist ning muudaks võimatuks hiie kasutamise pyhapaigana.

Kohus leidis, et vaidlustatud volikogu otsus on õigusvastane, sest selles pole esitatud Hiiemäe tuulepargi piirkonna detailplaneeringu kehtestamise motivatsiooni ega ka põhimotiive.

Kohtu hinnangul oleks linnavolikogu pidanud vaidlustatud otsuses esitama vähemalt kokkuvõtliku analyysi kavandatava tuulepargi rajamisega kaasnevate positiivsete ja negatiivsete mõjude kohta ning käsitlema Hiiemäe maayksusest väljapoole jäävate alade sobilikkust tuulepargi rajamiseks. “Eesti põliskultuuris on hiis terviklik puutumatu ja hingestatud maa-ala, kus on välistatud igasugune majandustegevus,” ytles Maavalla koja juht Ahto Kaasik. “Pyydsime enam kui aasta jooksul jõuda linnaga koostööni: pakkusime välja võimaliku arengukava hiiemäe seisundi ja yhtlasi linna elukeskkonna parandamiseks ning ka oma abi selle teostamiseks. Samuti näitasime kätte võimalused tuulepargi rajamiseks mujale või väiksemas mahus. Kahjuks ei võetud meie ettepanekuid arvesse,” ytles Kaasik.

Linn kaebab edasi

Kunda linnapea Allar Aron kinnitas, et suure tõenäosusega linnavalitsus vaidlustab eilse otsuse. “Selles on mõningaid punkte, mille alusel me yle viie-kymneprotsendilise tõenäosusega selle ka vaidlustame,” kostis Aron.

Tuleparki tahavad Kunda hiiemäele rajada selleks OY Oceanside asutanud tuntud ärimehed Jaan Tepp ja Jüri Mõis. Juhul kui peaks selguma, et ettevõte peabki oma plaanidest loobuma, siis Mõisa kinnitusel tema ärihuvid seetõttu ei kannataks. “Me ei ole sinna veel midagi investeerinud ning kohti, kuhu tuuleparke teha, on meil Baltikumis veel kyllaga,” lausus Mõis.


Eesti Päevaleht