[text]
Täna on

Kanada teatas hiljuti riigi lepingust lutsel k'e dene põlisrahvaga hiiglasliku rahvuspargi loomiseks Kanada Kaug-Põhja. Uue pargi mõte on kaitsta osa Põhja-Ameerika sygavaimast järvest ja haruldast piirkonda, kus maastik kiiresti vaheldub boreaalsest metsast tundraks.

Uue rahvuspargi pindala peaks olema 33 525 ruutkilomeetrit, sealhulgas 4000 ruutkilomeetrit Suurt Orjajärve.

“Kanadal on suurepärane võimaluse ja kohustus kaitsta oma eripärast yrgloodust ning kuskil pole see võimalus suurem, kui riigi põhjaosas” kõneles leppe sõlmimise puhul Kanada keskkonnaminister Rona Ambrose: “Kanadalastel on eriline armastus rahvusparkide vastu ja vaimne side nende parkidega, eriliste paikadega, paikadega, kus looduse ilu on kõigile tajutav”.

Yksteisemõistmise Memorandumi nime kandev lepe on kiireks stardiks koostööle lutsel k'e dene rahvaga ja kõigi huvilistega, kes tahavad välja töötada uut mudelit, milles põlisrahvas saab täielikult osaleda pargi töö ja haldamise kõigis aspektides.

Suure Orjajärve idaosa, mille ääres elavad põdrad, hundid ja grislikarud, taheti rahvuspargiks kuulutada juba 1970. aastal. Selleks läks aega yle 30 aasta, sest kestsid maavaidlused ja dened kartsid, et nad kaotavad oma põlise jahiõiguse.

Denede esivanemad saabusid piirkonda umbes 7000 aastat tagasi ja tahavad, et rahvuspark saaks nimeks “Thaydene Nene” ehk “Esivanemate maa”.

“Thaydene Nene kaitsmine pole oluline mitte ainult selle piirkonna puutumatu ja kauni looduse pärast, vaid ka akaitcho dene rahva heaolu pärast, kes on sel maal elanud mäletamatust ajast peale” räägib lutsel k'e dene pealik Adeline Jonasson: “Leppe allkirjastamine on märkimisväärne samm edasi meie pyhapaikade kaitsel kultuuriväärtustena.”

Looduskaitseryhmitused tervitavad otsust ja kiidavad Ambrose'i tema pyhendumuse eest. “Lutsel k'e dene rahvas on võtnud juhtrolli oma alade loodus- ja kultuuriväärtuste kindlustamisel tulevastele põlvedele” kõneleb Larry Innes, Kanada Boreaalse Algatuse (CBI) tegevdirektor: “Meil on au nende tööd toetada”.


Roheline Värav