[text]
Täna on

t_virmalised_1.gifMillal te viimati vaatasite tähti? Tõenäoliselt oli see väga ammu. Kas aga Eestimaal kaduma kippuva tähistaeva muinsuskaitse alla võtmine on vaid absurdihõnguline luul või tarvilik samm?

Enamikus Eesti linnadest ja kyladest on praegu vist lihtsam kohata lumeinimest kui näha tähistaevast. Lihtsam on osta luuleraamat ja lugeda taevatähtedest inspireeritud värsse kui ise lõpmatust näha. Lihtsam on käivitada tähtkujusid tutvustav arvutiprogramm kui õues tähti reaalsusena kogeda, arutleb EPLs Rein Sikk.

Tähistaevas on vanem kui ykskõik milline praegu kaitse all olev objekt. Tähistaevas on vanem kui Maa, vanem kui ykskõik milline tsivilisatsioon. Tähistaevas on aastatuhandete jooksul andnud sisu meie muistsetele lauludele ja juttudele. Kas suudame oma vaimset vanavara mõista, nägemata tähti täis taevast? Tähistaevas on juhatanud meie esivanematele teed metsas ja merel. Kas praegu oskame lugeda tähtkujude õpetusi õigel teel pysimiseks? Langevad tähed on täitnud meie esiemade unistusi. Millal tõi langev täht meile kaasa suure õnne?

Praeguseks oleme oma tähistaeva enamjaolt hävitanud. Valgusega ylekylvatud ymbrus on edu märk. Kylmad prožektorivihud kynnavad taevavõlve. Me nimetame neid lõõmavaid kogumeid mõnikord valgusparkideks, saame nende ehitamiseks Euroopa Liidu toetust. Edukate ettevõtete lambid ja reklaamid kriiskavad seintele ja silmadesse.

Tänavalambid ei valgusta tihti tänavat, vaid säravad hoopis öörahu ihkajate akendesse. Kui paljudel meist on tegemist uinumisega, sest öösel pole magamistoas pime, kuna valesti suunatud õuelamp paistab otse padjale?

Kokkuhoitud miljonid

Samade kysimuste kallal murdsid pead USA Arizona ja New Mexico osariikide elanikud, kuni jõudsid lahenduseni – taevas võeti muinsuskaitse alla. “Ideest seaduse vastuvõtmiseni 1999. aastal kulus kõigest kolm kuud,” rõõmustab yks taeva eest võitleja Garry Wolf linnas nimega Santa Fe. “Me poleks seda iial saavutanud ilma taeva nägemisest huvitatud kodanike massilise toetuseta,” lisab ta. Nyyd on taeva poole suunatud valgustid ja prozˇektorid keelatud. Tänava- ja õuevalgustus peavad asuma võimalikult madalal, valgustama maapinda, mitte õhku. Lisaks on kehtestatud piirnormid lampide võimsusele. Linn pole pime, vaid upub mahedasse kollakasse valgusesse, mille taustal säravad taevas miljonid tähed.

Praegu taevakaitsest kokkuvõtteid tehes nenditakse, et lisaks tähtede nägemisele on suurimaks saavutuseks valgustusraha kokkuhoid, mis ulatub miljonitesse dollaritesse. Lisaks tõdetakse: piirangute seadmine lampide valgustugevusele ei muutnud linnu pimedaks, vaid aitas inimeste silmi. Enam pole vaja erkvalgusest hämarasse piirkonda astudes silmi harjutada. Kui kõikjal on yhtlaselt mahe valgus, harjuvad silmad nägema ka vähemas valguses ning probleeme pole.

Istusin septembri lõpupäevil Santa Fe linna sydames pargiveerel. Lubasin enesele välismaist luksust, mida Eestimaal ei saa – vaatasin tähti, tähti, tähti. Igasugused mõtted tulid pähe. Näiteks selline, et võtaks Eestiski tähistaeva kaitse alla.

Pilt: Arne Ader


Eesti Päevaleht