[text]
Täna on

24.10. kl. 11.45 ETVs: Osoon (kordus).
Eesti pindalast võtavad 22,3% enda alla looduslikud ja kuivendatud sood. Oma territooriumi soostumise poolest oleme Soome järel teisel kohal maailmas. Et selle maastikutyybiga lähemalt tutvuda, võtsime ette sygisese matka Männikjärve rabasse, mis asub Endla looduskaitsealal. Teejuhiks oli loodusspetsialist Kai Kimmel. Kibuvits, mida tihtipeale ka "kartuliroosiks" kutsutakse, on meie rannaalade kaunis õitseja. Millest selline nimi, sellest räägib botaanik Urmas Laansoo. Režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

24.10. kl. 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

25.10. kl. 19.35 ETVs: Osoon
Eestis on yha enam populaarsust kogumas seiklusturism. Loodusesse minnakse mitte ainult looduselamuse pärast, vaid otsitakse ka põnevust ja võimalust end proovile panna. Kuidas sobitada seiklusturismi loodusesse? Selle yle arutlevad turismiarendaja ja looduskaitsja. Saarerahvas on alati lugu pidanud esiisade tarkusest ja armastanud traditsioonilist eluviisi. Juba 12 aastat tagasi otsisid Saaremaa mehed Priit Penu eestvedamisel kokkuvarisenud lubjaahjud võsast yles ja vanade jooniste järgi seati yks nendest töökorda. Lupja põletatakse seal nagu muiste - käsitsi ja loodussõbralikult. Astelpajust kui sygisesest vitamiinipommist räägib botaanik Urmas Laansoo. Saatejuhid Sven Paulus ja Kristo Kiiker, režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

25.10. kl. 22.25 ETVs: Eesti lood: Lehmakauplemine
Kui kolm aastat tagasi tundsid eesti maakarja vastu huvi vaid Rakvere lihakombinaat ja Lanksaare talu, siis tänaseks on olukord kardinaalselt muutunud. Maakarjast on saanud tänu eurotoetustele ihaldatud tõug. Aga kus on raha, seal on ka intriige. Ja Lanksaare inimeste võitlus maakarja eest on muutumas yhe enam võitluseks peale tungiva rahamaailmaga. Film on kahest keskealisest eesti inimesest, kes elavad Läti piiri ääres kunagises Eesti suurimas Lanksaare talus. Soode ja metsade keskel asuvas Lanksaares käib aeg omasoodu ja tegemistega mujal Eestis ei olda eriti kursis. Eesti maatõugu lehm, keda nad kasvatavad, ongi ainuke põhjus, mis neid kahte inimest Lanksaarest välja viib. Film koosnebki episoodidest rahulikus talumiljöös ning Lanksaare rahva karistus-, pääste- ja õiglusretkedest yle Eestimaa. Autor Kristo Kiiker. Kordus 26.10. kl. 13.10.

26.10. kl. 12.00 Kadi raadios: Muhu uudised.

27.10. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

27.10. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

27.10. kl. 21.15 Klassikaraadios: Folgialbum: Sandra Sillamaa (ARM 10218)   
Koos musitseerivad Sandra Sillamaa eesti torupillil ja iiri ansambli Anoise liikmed J.P. Kallio kitarril, Der Gorevan löökpillidel ja Richie Lyons bodhranil.

28.10. kl. 13.05 Vikerraadios: Eesti lugu, vesiveskkite kaskaad.

28.10. kl. 19.05 Klassikaraadios: Pärimuster (kordus). 

28.10. kl. 22.10 Vikerraadios: Raadio ööylikool.
Kirjanik Hasso Krull "Kosmose jutustamine".

29.10. kl. 12.40 ETVs: Dokumentaalfilm Varjuelu (Eesti Telefilm 10198 (1985)).
Inimese suhtumine kiskjatesse on aegade jooksul olnud tavapäraselt eitav. Suurtes kiskjates nähti kõigepealt endale otsest ohtu ja muidugi ka toidukonkurenti ning neid hävitati seetõttu igal võimalikul juhul. Väikekiskjad ei kujutanud endast otsest ohtu, kyll aga pretendeerisid mingile osale inimese toidulauast. Ja nende hinnaline karusnahk! Ysna aegamööda jõuab inimese teadvusse mõistmine, et kiskjad ei ole mitte mingi looduse paradoks ega nuhtlus, vaid et nad on osa loodusest ja neid ei ole võimalik kõrvaldada kahjustamata loodust kui tervikut. Kiskjate, eriti väikekiskjate elust teatakse nende varjatud eluviisi tõttu ysna vähe. Filmis kohtub vaataja metssigade karjaga ja kõige väiksema kärsalisega – karihiirega ning saab teada missuguseks kujuneb näriliste arvukuse reguleerijate, kärpide ja tuhkrute elu lumevaiba all ja peal. Autor Rein Maran.

29.10. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
Sajajalgsed ja muud kivialused. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna. Kordus kl. 23.05.  
 
29.10. kl. 22.05 Klassikaraadios: Raadio ööylikool.
Kirjanik Hasso Krull "Kosmose jutustamine".