[text]
Täna on

Käisive setu kylälise

Mineve nädäl käisive Setumaa inimese ehenotsan Setomaa Valdu Liidu juhte ja vallavanembidege mulke tegemisi kaeman.

Aare Hõrn Setomaa Valdu Liidust ytel, et setu võiss mulkelt õppi piduliku kuvve kandmist. Mulkel oless siivasta vaja kokku panna Mulgimaa kaart ja ärä tähiste aaluulise Mulgimaa piiri, nõnda ku setu sedä oma maage tennu om. «Sii oless mulke jaoss tähtis märk ja kylälise tääss kah, kunas nemä otsage Mulgimaale jõvvave,» arvass Hõrna Aare.


Puu om talvess valmis

Lilli loodusmaja man olli mineve lauba sygisene tule- ja puupäe. Kõneldi puiest ja ravimtaimedest ja uuriti, mes puust tetä saap. Kõneldi ka mineve suve mõtsatulekahjudest: et kudas tetä nõnda, et neid edespidi ei oless. Jutu vahepääl teive puulsada kokkutullu inimest kõvaste tyyd mitut sorti puulõhkmismasindege, nii et tormitse päevä lõpun ollive loodusmajal poole talvepuu olemen.

Luudusmaja pernaine Ly Laanemets ytel, et maja manu om tekkinu tore seltskond Lilli, Nuia, Taagepera ja Abja inimestest, kes ytenkuun lastele ja peredele tegemisi vällä nuputeve.


Sultsin pandass vällä laasist engle

Paistu vallan Mõtsarõõmu toidutaren om 2. kuuljakuu õhtu kell seitse engipäeväle pyhendet kuunistmine, kos saap kullelde mitme inimese mõttit enge-aast. Esitettu laasist engle ja kyindlealutse panep vällä säältkandi miis Heiki Vahter.


Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios iga kahe nädala tagant. Neid toimetab Tarvastu vallast pärit ajakirjanik Airi Hallik.


Sakala