[text]
Täna on

Pyhapäeval, 05.11. algusega kl. 12.00 saab Tallinnas Eesti Vabaõhumuuseumis Pulga talu rehetoas kuulata Mall Hiiemäe loengut „Rahvajutud, kuidas neid on räägitud”.

 Loengu teemaks on rahvajutud ning jutuvestmise tavad. Alustuseks kõneldakse muinasjuttudest ja nende tekkelugudest, peatutakse jutuliikidel, nagu koha-, ameti- ja perepärimus, vaimu- ja jahimehejutud, isiku- ja olustikujutud, linnalegendid ning lõpuks jõutakse välja tänapäeva jutuvara juurde.

On hingedeaeg - aeg mil talutaredes juttu vesteti ja mõistatati. Seda soovib kylalistele pakkuda ka vabaõhumuuseum. Juttude vahele saab kuulata kandlemängu.

Pärimuseuurija Mall Hiiemäe on kogunud yle 15 000 lehekylje rahvaluulet ning koostanud suurema osa“Eesti rahvakalendri” köiteid. Tema uurimissuunaks on inimese ja looduse suhte tasakaal rahvausundis; rahvajuttude kujunemine ja jutustamine; folkloristika ajalugu; usund ja kombestik ning tänapäeva rahvaluule.

Syndmus toimub täiskasvanutele suunatud loengusarja „Avatud maastikud” raames. Korraldajate sõnul peaksid loengusarja esinejad suunama kuulajaid vaatama kaugemale, kui lähipiir, astuma kõrvale rajalt, esitama endale kysimust – mis on silmale avatu taga? Kuulajad saavad loengutel osa avatud aruteludest valitud teemadel, kus erinevad teemad vahelduvad kui yksteisest välja kasvavad maastikud.

Järgmised loengud:

03.12. kl.12.00 „Setu köök” – Inara Luigas

14.01. kl.12.00 „Taluhäärberid – uue aja uued majad”- Heiki Pärdi

18.02. kl. 12.00 „1930. aastate teise poole massikampaaniad - vähetuntud lehekylg Eesti ajaloos"– Hanno Talving

18.03. kl.12.00 „Valitud teoseid vaibavaramust” – Elvi Nassar

15.04. kl. 12.00 „Meretaguseid jutte” – Helgi Põllo

12.05. kl.18.00 „Regilaulust ja mitte ainult” – Igor Tõnurist

Yhe loengu sissepääsutasu on 90 kr.

Osavõtust teatamine ja lisateave tel. 6549 126 või  See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Maavalla Koda