[text]
Täna on

Yldiselt pole ma suurem asi laen- ja võõrsõnade pooldaja, aga alanud nn porisygise kohta, mil maa on must, taevas hall ning inimesed muutuvad sellel tumedal taustal yha kaamemaks, pole eesti keeles oma sõna. Tõsi, meil on kaunis ja sisutihe sõ­na: hingedeaeg. 2. november veel eraldi: hingedepäev. See on päev, mil kõik kallid kadunukesed koju käima tikuvad, kirjutas Ave Alavainu Õpetajate Lehes.

Hingedeaeg aga kestab jõuludeni välja ja nii võib iga teie lähedane surnud inimene millal tahes ilmaliste ilma sisse astuda. Jõulude ajal muidugi ka. Ja ega see koduskäimine aasta ringi ja suvalistel hetkedel välistatud pole.
Usk hingede koduskäimisesse, eriti pimedal sygisajal, on yrgomane meie vöötme inimestele, tekkinud ammu enne ristiusu tulemist.

Ikka pidi tuli yleval olema – enne koldes, hiljem pilakus pirruga. Kyynlavalamisoskuse tekkimise järel muutus tule ylalhoidmine pimedal ajal pisut ohutumaks. Tuli aga pidi olema, et hingekesed kodu­tee kergemini kätte leiaksid. Ja kui oks koputas vastu akent, laetalad naksusid, uks kolksus või koldes varises tuhka, oli selge – keegi on kodus käimas.

Aga praegu on koolivaheaja lõpp ja ma väga loodan, et meil kõigil – eriti aga õpetajatel ja õpilastel – on võimalusi oma keha ja vaimu selle raske aja yle elamiseks turgutada.

On teada, et õpilased ja lapsevanemad Õpetajate Lehte eriti ei loe. Sestap meenutaksingi siin õpetajatele, et kaamose ja hingedeajal peaksid nad olema laste suhtes mõistvamad kui päikesepaistelistel kevadpäevadel. Liiati kui kodudeski võivad vanematel närvid pysti ja mured ylevõimendatud olla.

5. oktoobri Postimehes võttis sõna Eesti Koolipsyhholoogide Liidu esinaine Kadri Järv toreda pealkirjaga looga, et psyhholoog on “Tõlgiks laste ja täiskasvanute vahel”. Arendaksin mõtet edasi selles suunas, et õpetaja peaks olema omamoodi tõlgiks laste ja nende vanemate vahel. Laste endi vahel tuleb ju nagunii kyllalt tihti erinevates olukordades “tõlgiks” olla.

Mis aga hingedeaega ja elavasse tulle puutub, siis see kyynaldepõletamise komme tuleks laste ees kyll maha salata. Esimene sygistorm on nyyd yle elatud. Aga neid tuleb kindlasti veel. Seegi kord oli voolukatkestusi. Neidki tuleb kindlasti veel. Lapsed võivad juhtumisi yksi kodus olla, kui elekter ära läheb. Vannutage neid, et nad ei jamaks kyynaldega, vaid hoiaksid taskulampi käeulatuses.

Hingedeaeg on ilus ja mystiline aeg, yrgne komme mõelda esivanemaile peaks meil elustuma ja jõudu ko­guma ning meid kõiki argielust ja endakeskusest kõrgemale tõstma ning natukene paremaks muutma.

NB! Rääkides hingede- või kaamoseajast, tuleb vältida hirmu-, õudus- ja kummitusjutte!


Õpetajate Leht