[text]
Täna on

Kihnu kombena on mardipäev laste ja kadripäev täiskasvanute pyha. Mardiõhtul riietuvad pea kõik väikesed kihnlased santideks ja käivad läbi suurema osa taluperesid, kirjutas EPLs Anu Saare.

Mardilaupäeval tyhjeneb koolimaja õpilastest võluväel. Kihnu kooli 61 õpilase hulgas on vähe neid, kes sel õhtul mardisandiks ei kehastu. Kihnu peal on ringi lippamas yheksa-kymme eri punti, kes lauluga sisselaskmist nõuavad.

“Vägev, teeme seda ikka lõbu pärast,” ytleb 9. klassis õppiv Triinu. Nii tema kui ka teised “yheksandikud” on marti jooksnud kymme aastat. Tänavune mardijooks jäi neile viimaseks, järgmisel aastal õpitakse linnakoolis.

Nagu Kihnu lapsed oskavad kymneid-kymneid rahvalaule, nii teavad nad ka kolme-nelja mardilaulu. Igal aastal on “repertuaaris” ka mõni uus pala.

Enamasti ytlevad Kihnu mardisandid, et pererahval jätkugu tervist sajaks aastaks, aga 104-aastasele Luha Mannile soovitakse veel teist samapalju õnnelikku elu.

Kuna lapsed jooksevad läbi kogu saare, alustatakse sanditamist kohe pärast kooli. Trall kestab kymneni õhtul. “Me käime ikka yle 50 talu läbi,” ytleb Alvar. Mardiõhtu lõpetuseks kogunetakse mõne lapse koju, kus “teenistus” omavahel ära jagatakse.


Eesti Päevaleht